Blog 10. Je stem

Afgelopen week mochten we stemmen. Een stem geven, je stem laten horen, uitdrukking geven waar jij voor staat en voor wie je kiest. Je stem laat je horen vanuit je keel. Als je kijkt waar dit gebied op energetisch niveau voor staat, dan gaat het onder andere over communicatie en hoe je met anderen en jezelf omgaat.

In deze tijd waar telkens discussies plaatsvinden over maatregelen, waarin vele stemmen gehoord willen worden, is er ook veel te doen rondom de interactie tussen mensen. Deze interactie is enorm veranderd sinds maart 2020, waarin voor het eerst van ons gevraagd werd geen handen te schudden en afstand te houden. Dit voelde heel vreemd en ik merkte dat ik mij heel anders ging verhouden tot andere mensen. Wanneer ik met iemand kennis maak, dan is het prettig om een hand te schudden. Je communiceert non-verbaal met elkaar en bepaalt daarmee gelijk hoe je je verhoudt tot de ander. Zodra je dat in die eerste momenten met elkaar – onbewust – afgestemd hebt, bepaal je ook hoe je met de ander omgaat. Zo zal je met een nieuwe cliënt een heel andere omgang krijgen, dan met een nieuwe buurman of buurvrouw.

Naast het bewustzijn van hoe je omgaat met anderen, is het minstens zo belangrijk om te beseffen hoe je met jezelf omgaat. Ben je lief voor jezelf en zorg je goed voor jezelf of ben je juist heel kritisch? Is er een innerlijke stem die je constant op de vingers tikt en je laat weten waar je tekortschiet? Of klinkt jouw innerlijke stem bemoedigend en liefdevol? Om hier bewust van te worden, helpt het om de stilte op te zoeken en te luisteren naar wat je tegen jezelf zegt. Luister een dag niet naar je telefoon, social media, televisie, radio of geklets van anderen, maar naar je innerlijke stem. Wat hoor je dan? Kun je hieruit afleiden hoe jij met jezelf omgaat? Is dit hoe je met je beste vriend(in) zou omgaan? Zo niet, is er dan iets dat je kunt zeggen tegen jezelf wat wel steunend en voedend is?

Soms is het niet mogelijk om de stilte op te zoeken in deze lawaaierige maatschappij of in een lawaaierig hoofd. Een tussenstap kan dan zijn om al je gedachten ongecensureerd op te schrijven. Pak een pen en papier en schrijf het allereerste woord op dat in je opkomt en blijf schrijven, ook al heb je geen idee wat je moet opschrijven. Schrijf desnoods op dat je geen idee hebt wat je moet opschrijven. Het belangrijkste is dat je blijft schrijven gedurende 5 of 10 minuten. Je zult merken dat er dan allerlei gedachten boven drijven waarvan je je nog niet bewust was. Op dat moment krijg je de regie terug over je innerlijke stem. Gebruik je stem in je voordeel, niet alleen in het stembureau!

Plaats een reactie