Blog 101. Energetische lente

In Nederland hebben we te maken met seizoenswisselingen. 21 juni hebben we de langste dag, we noemen het de start van de zomer en 21 december de kortste dag, de start van de winter. Als je deze gedachtegang blijft volgen, dan is 21 maart de start van de lente en 21 september de start van de herfst.

Deze redenering is eigenlijk heel gek, want als 21 juni de langste dag is, dan is dat het hoogtepunt van de zomer en niet het begin. Daarna worden de dagen alleen maar korter en is het hoogtepunt dus al voorbij. Dan is het ook logisch om te beseffen dat 21 maart het hoogtepunt van de lente is, wanneer de bomen al vol met frisse blaadjes zijn en er overal bloemen uit de knoppen gebarsten zijn. Wanneer je deze logica volgt en terug rekent, dan is het echte begin van de lente… nu!

De energetische start van de lente, die nu gaande is, is een heel andere start dan als je die op 21 maart zou beschouwen. Een nieuw begin is een moment waarop iets nog heel pril is en nog wortel moet schieten. Niet, zoals rond 21 maart al volop aan het bloeien. Een start van een nieuw project begint met een idee, dat eerst van binnen moet rijpen. Het moet tijd krijgen zich te ontwikkelen zonder dat anderen zich ermee bemoeien. Net zoals de bloembol die zich onder de grond aan het ontwikkelen is, wortels aan het creëren is, zodat het een basis krijgt.

Om een mooie bloem te krijgen, is het belangrijk die bol onder de grond met rust te laten. Niet telkens opgraven om te kijken of er al wat gebeurt. Zo ook met een nieuw project, idee of ontwikkeling. Het is belangrijk om dat wat bij jou van binnen zit de tijd te geven te rijpen en te groeien voordat je het naar buiten brengt. Vertel je nu aan iedereen wat dat idee is, dan zullen mensen, met de beste intenties, zich ermee bemoeien. Zo gaat het idee in zijn puurste vorm verloren.

De lente begint niet wanneer de bloemen al bloeien. De lente, een nieuw begin, start nu. Geef ruimte voor het nieuwe begin om te groeien, lekker van binnen en onder de grond. Geef het een plek waar je ermee kunt zijn. Koester het, geef het aandacht, bewustzijn en vooral tijd en ruimte om te ontwikkelen. De tijd om het naar buiten te brengen, komt vanzelf wanneer de lente op zijn hoogtepunt is. Wees geduldig. De bloei zal des te mooier zijn!