Blog 102. Geluk nummer 41

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Soms vind je bij een dier alles wat mensen hebben verbergen”

Huisdieren zijn nog niet zo heel lang de normaalste zaak in de geschiedenis van de mens. Honden werden buiten gehouden om de boel te bewaken en de poes was er op de boerderij om de muizen te vangen. Verder werden de overige dieren, zoals kippen, schapen, koeien enzovoorts opgegeten als het nodig was. Hoe anders is het tegenwoordig.

Huisdieren zijn echte maatjes geworden. We hebben ontzettend veel tijd, geld en energie over om voor ons hond, kat, cavia of ander dier te zorgen. Je kunt zelfs een zorgverzekering afsluiten voor je huisdier! En in China kun je hem of haar laten klonen, zodat je zelfs nooit afscheid hoeft te nemen van je geliefde huisdier. Je kan je afvragen of het dan wel dezelfde is en hoe ethisch zoiets is, maar wellicht zijn de normen en waarden hierover anders in het Oosten.

Het is veelzeggend hoeveel we ervoor over hebben om ons huisdier zo lang mogelijk bij ons te houden. Ik heb er in mijn boek ook al een hoofdstuk over geschreven. Dieren kunnen een spiegel zijn voor ons. Als wij gestrest zijn, zullen zij afwijkend gedrag vertonen. Als wij bang zijn, zullen zij ook angstig reageren en wanneer wij blij zijn, zijn zij ontspannen en vrolijk. Wanneer je niet lekker in je vel zit, kun je dus naar je huisdier kijken om te zien wat er werkelijk aan de hand is. Voordat je gaat sleutelen aan je huisdier, is het dus zinvol om eerst naar je eigen gedrag, emoties en overtuigingen te kijken.

Tenslotte hebben veel mensen een huisdier, vanwege het gezelschap, maar ook om lekker tegen aan te kletsen. Ze kunnen tenslotte zo goed luisteren! 😉 Zo hebben dieren kwaliteiten waar wij nog wat van kunnen leren. Of die we wat meer mogen laten zien!