Blog 104. Gezonde spanning

Elk mens heeft spannende momenten in zijn leven. Je eerste schooldag op de middelbare school, je eerste dansles, een examen of solliciteren voor een nieuwe baan. Het zijn allemaal situaties waar gezonde spanning bij ontstaat.

Daarnaast zijn er ook een aantal life events die verder gaan dan gezonde spanning. Die kunnen flink stress veroorzaken, zoals ziekte of overlijden van een dierbare, een verhuizing of verandering van een baan.

Wanneer een situatie die normaal gesproken slechts “spannend” is, plaatsvindt met een groot life event, dan kan die spannende situatie ineens stressvol worden. Het kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Grote life events zijn natuurlijk niet altijd te voorkomen. Een overlijden van een dierbare kun je niet inplannen en soms valt ook een verhuizing niet anders te organiseren. Hoe zorg je er dan toch voor dat iets dat normaal gesproken alleen spanning geeft, niet leidt tot stress?

Goede zelfzorg is hier cruciaal. De tijd nemen voor jezelf om ervaringen en emoties te verwerken. Daarnaast zijn de voor de hand liggende manieren van goede zelfzorg extra belangrijk, zoals voldoende slaap, ruime hoeveelheid groente eten, genoeg water drinken en steun van familie of vrienden. Die steun kan praktisch zijn, bijvoorbeeld hulp in huishouding of voor opvang van kinderen. Vrienden kunnen echter ook een bron van emotionele steun zijn. Een luisterend oor, een arm om je heen of bemoedigende woorden kunnen net dat steuntje zijn, waardoor de stress iets afneemt, waardoor het hanteerbaarder wordt.

Tenslotte kan ook zoiets als een massage bijzonder heilzaam zijn om de spanning in het lijf te verminderen, zodat de stress niet kan stapelen en daardoor teveel wordt. Een professionele masseuse weet wat ze doet, maar iedereen kan wrijven over een gespannen nek-schouders. Het gaat om ontspannende aanraking, die het stressniveau verlaagt tot een hanteerbaar niveau.

Uiteindelijk is de grootte van de stressbron niet de enige factor die bepalend is voor hoeveel stress je ervaart. Iemand die stevig in zijn schoenen staat, kan bijvoorbeeld veel meer hebben voordat hij uit balans raakt. Iemand die sneller emotioneel is, kan stress wellicht minder goed hanteren. Het weten hoe stressbestendig je bent, helpt om je te realiseren hoeveel maatregelen je moet treffen om situaties goed door te kunnen komen. Leer jezelf kennen en zorg vervolgens goed voor jezelf!