Blog 105. Geluk nummer 43

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

De gedachte aan geluk is de eerste stap op weg er naar toe

Ik vind dit een hele mooie uitspraak. Het klopt namelijk helemaal dat geluk begint met ervoor openstaan en dus met de gedachte aan wat geluk voor jou betekent. Zoals het ook voor het behalen van een doel belangrijk is om te starten met de eerste stap.

Soms kan een doel heel groot zijn en heb je geen idee waar te beginnen. Stel, je moet een presentatie maken, zoals ik voor mijn opleiding, en er is niet veel tijd en heel veel te doen. Hoe pak je dit dan aan? Kijk naar de allerkleinste stap die je kan zetten in de richting van het einddoel. Misschien is de eerste stap een overzicht maken wat er in de presentatie moet komen?

Wellicht is dat al een te grote stap. Een nog kleinere stap zou dan zijn om een power point aan te maken en op te slaan in je computer, zonder dat je ook maar 1 letter getypt hebt. Het feit dat het document is aangemaakt, zorgt voor de eerste stap naar een voltooide presentatie! Is dat ook nog een te grote stap? Deel dan met een vriendin of collega dat er een presentatie moet komen. Door te vertellen over die presentatie manifesteer je al het eerste kleine deel ervan.

De kleinste stap die voor jou haalbaar is, zorgt ervoor dat je een ieniemienie beetje dichterbij je doel bent, zonder dat je jezelf onder druk hoeft te zetten of bang hoeft te zijn dat het niet lukt. Het is namelijk een hele haalbare stap! En deze eerste stap nodigt uit tot een volgende haalbare stap en de volgende. Voor je het weet heb je een presentatie in elkaar gezet! Waar je presentatie leest, kun je natuurlijk elk ander doel lezen dat voor jou relevant is.

Volgens mij werkt het hetzelfde met geluk. Wat is de eerste, kleinst haalbare stap die jij kunt zetten om iets meer geluk in je leven te ervaren? Waar zou jij heel blij van worden en wat kun je nu, op dit moment, doen om daar een klein beetje dichterbij te komen? Neem dat stapje, voer het uit en voor je het weet, ben je een klein beetje gelukkiger dan je daarvoor was. En honderd kleine beetjes geluk, maken samen heel veel geluk. Stap voor stap op weg naar geluk, te beginnen met de gedachte eraan!