Blog 107. Kennis

Een spreekwoord luidt: kennis is macht. Voor mij voelt deze uitspraak als iets negatiefs. Kennis kan namelijk ook veel rust geven, wat positiever voelt voor mij. Wanneer je bijvoorbeeld kennis hebt over een bepaalde psychische stoornis, kun je een persoon met die stoornis, beter begrijpen. Dat begrip zorgt ervoor dat je anders met diegene om zal gaan. Vanuit rust, begrip en compassie.

De kennis die ik momenteel opdoe in de opleiding Conceptual Feng Shui, gaat onder andere over inzicht in persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden waar iemand mee geboren wordt. Iedereen wordt geboren met een “gereedschapskist aan vaardigheden” met minimaal 1 hulpmiddel en maximaal 3 verschillende gereedschappen. Wanneer je weet dat iemand in zijn gereedschapskist een hamer, een bijtel en een schroevendraaier heeft, dan is die persoon niet de eerst aangewezen persoon als je hulp zoekt bij het omzagen van een boom. Dan kun je beter iemand vragen die een zaag in zijn gereedschapskist heeft.

Dit klinkt heel logisch, maar in het dagelijks leven passen we dit niet echt toe. We vragen van iemand om een rots in de branding voor ons te zijn, terwijl die van nature een chaotisch persoon is. Of we vragen van iemand om onze passie aan te wakkeren voor buitenactiviteiten, terwijl diegene een introvert is en meer naar binnen gericht. Gelukkig gaat het heel vaak wel goed en voelen we intuïtief aan dat we de ene vriend voor sportieve buitenactiviteiten kunnen vragen en de andere vriend moeten bellen als we zin hebben in een filosofisch gesprek.

Toch verwachten we op de een of andere manier van onze partners dat ze alles zijn. De romantische casanova, die ons in hemelse sferen brengt, de alfa man die ons beschermt en richting geeft, de gevoelige luisteraar die eindeloos geduld kan opbrengen voor alle overpeinzingen die bij ons van binnen leven en de enthousiaste vriend die het initiatief neemt om leuke dingen met ons te doen. We verlangen van onze partner dat hij alle gereedschappen in zijn koffer heeft, terwijl we nu eenmaal maar met een beperkt aantal verschillende gereedschappen geboren worden. We verlangen het onmogelijke.

Wanneer je weet wat je partner in zijn kist heeft, je bent je bewust waar je eigen kwaliteiten liggen en je kent elkaars onvolkomenheden, dan kun je met elkaar op zoek naar waar je elkaar kan aanvullen, hoe je elkaar kunt ondersteunen en hoe je met elkaar kan groeien. De kennis hierover genereert inzicht en kansen voor een diepere verbondenheid met je partner en andere mensen om je heen. Zo bezien geeft kennis heel veel bewustzijn en kan het je leven transformeren en heel maken! Als je wilt weten over hoe je erachter komt welke gereedschappen jij in je kist hebt, stuur dan een berichtje! Ik vertel je er graag meer over.