Blog 108. Geluk nummer 44

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

Het leven is als een lange weg, bewandel hem maar blijf niet staan

Mocht je gezegend zijn met een lang leven, dan is het fijn als je kunt zeggen dat je echt geleefd hebt. Dat je er alles uit gehaald hebt wat eruit te halen viel. Dat je alles gegeven hebt, zodat je “leeg” kunt sterven. Mijn inziens is het belangrijk om inderdaad niet te blijven staan, maar de weg van het leven te bewandelen.

Hoe doe je dat, leeg sterven? Hoe kun je alles geven wat je hebt? Het begint bij ontdekken wie je bent, wat voor jou belangrijk is en waar je voor gaat. En daar vervolgens verantwoordelijkheid voor nemen. Je zaken regelen en datgene creëren wat je wilt.

In de huidige tijd wordt het ons heel makkelijk gemaakt om allerlei excuses te verzinnen om maar niet te doen wat je bedoeld bent te doen. Er is zoveel afleiding van social media, televisie, emails, vrienden of bezigheden die belangrijk lijken maar dat helemaal niet zijn. Je kan bijvoorbeeld heel veel tijd kwijt zijn aan klagen op internet dat alles zo verkeerd gaat in de wereld, terwijl je ook bij jezelf te rade kan gaan wat jij kan doen om de wereld een beetje beter te maken. En nee, dat is niet makkelijk. Het is gemakkelijker om op de bank te zitten met een zak chips, een biertje of een reep chocola en naar de televisie te kijken met de afstandsbediening in je hand, zodat je makkelijk kan schakelen tussen de honderden zenders die tot je beschikking staan.

Het is makkelijker om uit te slapen, dan om je wekker te zetten en een uur te mediteren of een koud bad te nemen (binnen of buiten) om aan je weerstand te werken. Het is gemakkelijker om een kant en klaar maaltijd in de magnetron te stoppen, dan zelf je groenten te snijden en te koken. Maar van gemakkelijker wordt je leven niet per se beter. Van makkelijk word je lui en het nodigt uit tot meer makkelijke dingen, waardoor de drempel om in beweging te komen om moeilijke dingen te doen steeds hoger wordt. Dan wordt het steeds moeilijker om alles uit je leven te halen. Kies dus niet voor makkelijk, maar kies voor moeite doen, om daarmee aan het einde van je leven terug te kunnen kijken op een geleefd leven!