Blog 109. Stil staan

Vorige week ging het blog over in beweging zijn, om het pad van je leven te blijven bewandelen en zodoende leeg te kunnen sterven. Verantwoordelijkheid nemen voor je leven en doen wat nodig is in plaats van doen wat makkelijk is, helpt om alles uit je leven te halen wat erin zit.

Het lijkt dan tegenstrijdig om vandaag stil staan te promoten. Stilstand is achteruitgang wordt vaak gezegd. Er is echter ook een ander soort stil staan. Actief stil staan. Bewust stil staan bij wat er is of geweest is. Voelen wat het met je gedaan heeft en het werkelijk doorleven. Je kunt hier verschillende manieren voor gebruiken, maar de methode doet er niet echt toe. Het gaat erom dat je de tijd neemt om bewust aandacht te hebben voor wat er aan de hand is.

Zoals ik vorige week beschreef, is het in deze tijd makkelijk om lui te zijn, te kiezen voor de makkelijke weg. Tegelijkertijd is het ook eenvoudiger in deze tijd om weg te rennen. Weglopen voor de werkelijkheid, voor je gevoel, voor je intuïtie en voor wat echt is. Vluchten in Netflix series, alcohol, drugs of sociale media. Hoewel je dan ook stil zit, is dat toch van een andere orde dan bewust stil staan.

Want wat zal je zien als je werkelijk de tijd neemt om te kijken? Wat voel je als je aandacht hebt voor wat er bij je binnen leeft? Dat is niet zo moeilijk als je je goed voelt en lekker in je vel zit. Het kan echter heel zwaar zijn om daarbij te blijven als er vervelende dingen in je leven gebeuren, zoals het overlijden van een familielid of andere narigheid.

Kijk of het je lukt om door de moeilijke momenten heen te ademen. Alleen maar in en uit ademen. Stap voor stap. Heel bewust naar je onderbuik en je aandacht naar binnen richten. Dan zal wat van binnen leeft, meer ruimte en aandacht krijgen. Zodat je er doorheen kan gaan, zonder weg te rennen of je te verstoppen.

Mocht het te zwaar zijn, zoek dan hulp. Bel een lieve vriend of vriendin, knuffel met je hond of ga de natuur in. Zoek hulp en laat je ondersteunen. Als dat als een zwakte voelt, besef dan dat je sterker wordt van alles waar je doorheen gaat, terwijl je zwakker wordt van dat waar je voor weg loopt. Ga er dus doorheen en vraag hulp waar nodig, dan is stilstand echt geen achteruitgang!