Blog 111. Geluk nummer 45

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“In gespannen situaties kun je het beste een grappig boek lezen”

Wat ik zo leuk vind aan het trekken van deze kaartjes, is dat ik nooit van tevoren weet wat erop staat, maar ze altijd toepasselijk zijn op de situatie van dit moment. Vanmiddag las ik een nieuwsbrief van een uitgeverij die regelmatig tips geeft aan schrijvers. Deze keer ging het over het schrijven van grappige verhalen. De conclusie was dat dit geen eenvoudige klus is, want humor kan heel makkelijk verkeerd begrepen worden.

Zelf waag ik me niet aan het schrijven van humor, al probeer ik altijd wel een luchtige toon te houden in zowel mijn blogs als mijn boek. Maar dat humor kan helpen om de spanning weg te laten ebben, herkent iedereen wel. In lastige situaties krijg je vaak last van een tunnelvisie. Je ziet dan alleen nog maar één kant van de situatie en dat is vaak niet de meest opbeurende kant. Om jezelf dan een beter gevoel te geven, is goede zelfzorg heel belangrijk, maar daar ligt je focus van je tunnelvisie niet. En dat is zo zonde!

Een lastige situatie vraagt om een open blik. Dat je ziet wat er werkelijk is, zonder het erger of minder erg te maken dan het is, maar tegelijkertijd ook te zien wat er nodig is. Dat kan zijn dat je je focust op het probleem en daarmee aan de slag gaat, maar het kan ook zijn dat het belangrijker is dat je focust op hoe je je voelt. Dat je bij jezelf te rade gaat wat je nodig hebt. Waar heb je behoefte aan? Rust, troost, gezelschap, tijd met je geliefde, beweging of misschien wel humor!

Humor werkt transformerend. Het kan een sombere stemming direct laten omslaan en het kan een gespannen situatie lichter maken. Nu ken ik niet veel boeken waar humor de boventoon voert, maar er zijn genoeg comedians die in het theater mensen opvrolijken. Maak er gebruik van, zoek ze op internet of Netflix op en ga een avondje heerlijk lachen. Het maakt een groot verschil! Veel plezier 😉