Blog 112. Je huis op orde

De titel van dit blog verwijst naar een televisie programma. Mocht je het niet kennen of het terug willen zien, kan dit op uitzending gemist. Het is een absolute aanrader om een inkijkje te krijgen in het huis van een ander en hoe die huizen helemaal op orde gemaakt worden.

Het idee van dit programma is om mensen die de grip op hun spullen kwijt geraakt zijn, te helpen uit de chaos te komen. Door minder spullen, goede opbergplekken en mooie plaatsing van je favoriete spullen, creëer je een paleisje waar het heerlijk wonen is. Om dit voor elkaar te krijgen, halen ze eerst het hele huis leeg.

Alle spullen, letterlijk álle spullen, worden in dozen gestopt en het hele huis wordt leeg gemaakt. Alle spullen worden in een enorme loods neergelegd per categorie, zodat er inzicht komt wat er allemaal aan spullen in je huis aanwezig waren. Zoals bijvoorbeeld 78 borden. Lijkt bizar, maar weggestopt in keukenkastjes had de eigenaresse het niet in de gaten. Als je ze alle 78 voor je ziet liggen, dan is het ineens heel eenvoudig om er zo’n 68 weg te doen…

De kunst is om alle spullen in je handen te houden en te bepalen: word ik hier blij van of niet. Als het weg mag, doe dit dan ook direct, zodat het niet op een later moment via de achterdeur toch weer binnen komt. Als dan alleen die spullen overblijven waar je blij van wordt, krijgt alles een eigen plek. In dit programma zijn er professionele organisers die hier veel ervaring mee hebben en ze weten dan ook de goede plek te vinden waar de spullen thuis horen.

Ook zonder aan dit programma mee te doen, kun je hier in je eigen huis mee aan de slag gaan. Kies een categorie, zoals kleding, boeken of keukengerei en haal dan alles uit die kledingkast, boekenkast of keuken. Letterlijk alles eruit halen, pas dan zie je wat je hebt. En daarna pak je alles één voor één vast en voel je wat je ermee wil. Bewaren, recyclen, verkopen of doneren. Maak de hele categorie af en plaats het geordend weer terug. Een super inspirerend programma! Een aanrader als je ook wat opruimwerkzaamheden te verrichten hebt. Nu het voorjaar echt begonnen lijkt te zijn, is dit het moment daarvoor!