Blog 115. Teamwork

Mijn jongste zoon van 5 jaar: “Mama, mag ik het balkon schoonmaken?” Ik denk dat je wel kan raden wat mijn antwoord was! Ik had nooit verwacht dat mijn twee zoons zo heerlijk mee wilden doen, uit zichzelf, met het op orde maken van het huis en van het balkon. “Als jij dan binnen schoonmaakt, dan doen wij het wel buiten!” En zo geschiede… terwijl zij druk in de weer waren met stoffer en blik en schoonmaakdoekjes (“mag ik een nieuwe? Deze is vies!”), kon ik aan de slag met de badkamer. Zo’n flinke boenklus.

Ik merk dat door het kijken naar die tv serie Je huis op orde (zie ook blog 112), ik zelf ook meer en meer geïnspireerd raak om allerlei opruimwerkzaamheden uit te voeren en schoonmaakklusjes op te pakken die al zo lang zijn blijven liggen. En blijkbaar is het besmettelijk, want mijn zoontjes gaan steeds meer uit zichzelf opruimen en schoonmaken. Om het zo samen te doen, is echt teamwork!

Wat ook zo opvallend is, is dat een opgeruimd huis uitnodigt om méér op te ruimen en schoon te maken. Wanneer je alleen maar troep en chaos om je heen ziet, kun je snel ontmoedigd raken en het er maar bij laten. De drempel om toch aan de slag te gaan, wordt steeds groter, tot het helemaal niet meer te overzien is. En dan komt het team van Je huis op orde langs, om al je spullen op televisie in een loods uit te stallen.

Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om al dat uitzoekwerk publiekelijk op televisie te doen, maar als je er op tijd bij bent, dan heb je niet dat dreamteam van tv nodig, maar kun je het met je eigen team fiksen. Samen kom je een heel eind. En anders zijn er genoeg professionals die je een steuntje in de rug kunnen geven. Na een intensief leerjaar, zijn er weer 20 Feng Shui adviseurs bijgekomen die morgen hun diploma in ontvangst mogen nemen. Dus kom je er zelf niet uit in je huis, er is hulp! Schroom niet erom te vragen, met teamwork is geen klus te groot!