Blog 117. Hittegolf

We zitten middenin de eerste hittegolf van het jaar. Waar eerst de nachten nog zo koud waren, drijven we nu ons bed uit van de warmte. De zomer is begonnen! Hoe houdt je je hoofd koel tijdens een hittegolf?

Voor de meeste mensen is het wel bekend wat de belangrijkste maatregelen op fysiek vlak zijn, zoals veel water drinken, in de schaduw blijven en ramen, deuren en gordijnen dicht houden wanneer het buiten warmer is dan binnen. Volgen we de maatregelen allemaal op? Als ik naar de beelden van de stranden kijk, zie ik veel mensen juist rond 12 uur naar het strand toe gaan en pas aan het eind van de middag of in de avond naar huis gaan. Aan zee is het voor veel mensen heerlijk vertoeven door de verkoelende zeewind en natuurlijk de koude zee.

Naast het fysieke deel moet ook op mentaal vlak het hoofd koel gehouden worden. Soms kan door de warmte je hoofd figuurlijk oververhit raken. Je gedachten ontvlammen en gaan daardoor alle kanten op. Het interne kacheltje wordt verder opgestookt.

En dan nog je emoties. Ook je emoties kunnen overkoken tijdens een hittegolf. Een lontje die korter is en daardoor sneller opbrandt, ruzies die hoger oplopen, het lijkt erop dat de gemoederen flink hoog kunnen oplopen.

Hoe ga je hiermee om? Helpt het dan nog om tot 10 te tellen? Of je hoofd in de koelkast te stoppen, zodat je even letterlijk kan afkoelen? Of valt er niets meer aan te redden als het eenmaal oververhit is in je hoofd? Is daarom preventie de enige oplossing en als dat mislukt is, gewoon de rit (inclusief alle hoog opgelopen emoties) uitzitten?

Ik denk dat alle beetjes helpen. Zorgen dat je fysiek waar mogelijk afkoelt, denk aan bezoekjes aan de supermarkt (het inloopkoelvak!), met waterpistooltjes onder de bomen spelen, met je voeten is een koud badje of een film in de bioscoop kijken, ook daar is het heerlijk koel! Mocht de temperatuur figuurlijk toch te hoog oplopen, besef dan dat het niet persoonlijk is en dat tijdens een hittegolf er nu eenmaal momenten zijn dat de gemoederen oververhit kunnen raken. Ga niet de discussie aan, slik kritiek in, neem je eigen gedachten niet te serieus en lach met elkaar, zodat de boel kan ontspannen. En soms moet er even wat opgebrand raken, zoals dat kan tijdens een fikse ruzie en dan herstel je dat naderhand door er met elkaar over te praten, waardoor je de verbinding herstelt. De dikke knuffel daarna is wel heel kort, want voor je het weet zit je letterlijk met het zweet aan elkaar vastgeplakt! 馃槈