Blog 118. Young @ heart

De titel van dit blog verwijst naar een koor van mensen op hoge leeftijd die de wereld rondgegaan zijn met hun hartverwarmende vertolkingen van rock ’n roll liedjes. Het is grappig en tegelijkertijd zo ontzettend ontroerend om te zien hoe ze met elkaar prachtige liedjes ten gehore brengen. Het is zeker niet toonvast en bij tijd en wijle zelfs tegen het valse aan, maar doordat ze hun ziel en zaligheid erin leggen, klinkt het geweldig. De zichtbare lol die ze hebben in het zingen, het met elkaar repeteren en daarna optreden, maakt dat je er zelf ook blij van wordt.

Van zingen word je blij! Het is te zien aan deze hoogbejaarde zangers hoe blij ze ervan worden en het maakt dat ze zelfs na hartaanvallen, kanker en allerlei andere lichamelijke ongemakken toch op het podium staan en de longen uit hun lijf zingen. Zij ervaren zelf dat het zingen hen jong houdt. Terwijl er regelmatig koorleden – op zeer hoge leeftijd van 90 jaar – overlijden, gaan ze door. Het zingen verbindt hen en maakt dat ze hun overleden vrienden dichtbij voelen.

Wat lijkt me dat een heerlijke manier om oud te worden. Vol in het leven staan, genieten van en met vrienden, gemeenschapszin en een doel voor ogen, namelijk een spetterend optreden verzorgen. Het zorgt ervoor dat je heel lang jong in je hart blijft. Sommige mensen kunnen op hun 50e jaar al oud zijn, terwijl anderen met 90 jaar nog steeds kwiek en fit ogen. Waar ligt dat aan?

Ik denk dat zingen daar een hele positieve bijdrage aan levert, hoewel je voor zingen wellicht ook andere vormen kunt invullen, zoals kunst maken, voor anderen zorgen of op een andere manier een doel hebben waarbij je iets positiefs in de wereld zet. Het is dus belangrijk om te weten wat je kan bijdragen aan de wereld om vitaal oud te worden.

Ben je je bewust van wat jouw bijdrage is? Het hoeft niet zoiets groots als optreden te zijn, het kan hem ook in kleine dingen zitten. De kop koffie die je ’s ochtends voor je partner maakt, omdat je weet dat hij daar zo blij van wordt. Je collega verblijden met een goed gesprek. Je vader eren op vaderdag met een zelfgemaakt cadeau. Het zijn allemaal waardevolle bijdragen die het verschil kunnen maken in je eigen leven en dat van een ander. Zo blijf je young @ heart!