Blog 119. Jezelf verliezen

Even had ik wat twijfel over de titel van dit blog, omdat jezelf verliezen opgevat kan worden als iets negatiefs, iets wat je zou willen vermijden. In dit blog bedoel ik het echter niet negatief.

Ik vroeg aan mijn oudste zoon (7 jaar) welk fruit hij wilde: appel, banaan, aardbeien of een peer. Mijn zoon reageerde niet, omdat hij totaal verdiept was in een Donald Duck. Ik herhaalde de vraag, iets indringender en jawel, ik kreeg reactie! Peer, was het antwoord. Dit verbaasde me echter zeer, aangezien hij peer helemaal niet zo lekker vindt en als er aardbeien zijn, hij bijna altijd voor deze kiest. Dus ik vroeg, weet je zeker dat je peer wilt? En nee, hij wilde toch aardbeien. Hij had als antwoord slechts mijn laatste woord herhaald, terwijl hij verder las. Gelukkig nam ik de tijd om het te checken en genoot hij even later van een schaaltje aardbeien.

In dit geval had hij zichzelf volledig verloren in de Donald Duck. Hij had daardoor geen aandacht voor zijn omgeving en was er ook moeilijk uit te halen. Wat kan dat heerlijk zijn! We kennen allemaal wel voorbeelden waarin we onszelf verliezen in het moment. Bij het lezen van een goed boek, een spannende film of bij slaapkameractiviteiten bijvoorbeeld. Het zijn momenten waarin je je niet bezig houdt met gedachten of zorgen over verleden en toekomst, maar waarin je meegenomen wordt in een ander bewustzijn. Meditatie en yoga kunnen dit ook veroorzaken, net als scrollen in je social media of YouTube.

Hoe zorg je er echter voor dat je niet een peer voorgeschoteld krijgt, terwijl je liever aardbeien had gewild? Is het fijn om volledig op te gaan in wat je aan het doen bent en neem je dan de peer op de koop toe? Of wil jij verzekerd zijn van aardbeien? Als dat het geval is, dan is het belangrijk om contact te houden met wat er om je heen gebeurt. Je kunt dit doen met hulp van je lichaam en je zintuigen. Door bewust te zijn van wat je voelt, hoort, ruikt, ziet en proeft, kom je met je bewustzijn in het hier en nu én in contact met je omgeving. De aandacht voor het contact wat je lichaam maakt met de vloer, zorgt voor bewustzijn van waar je bent.

Ik denk dat het helemaal niet erg is om jezelf af en toe helemaal te verliezen in wat je aan het doen bent en dan je omgeving te vergeten. Wees dan niet boos dat er een peer voor je klaar staat of dat je te laat het licht uit doet, omdat je per se dat boek wilde uitlezen. Geniet van het moment én breng jezelf op gezette tijden weer met volle bewustzijn naar je omgeving.