Blog 12. Spiegel

Hoe gaat het met je? Hoe voel je je en welke gedachten heb je? Ben je je bewust van wat je denkt? Besef je welke woorden je gebruikt gedurende de dag en of deze positief of negatief geladen zijn?

In eerdere blogs heb ik het gehad over het belang van de stilte en het naar binnen gaan met je aandacht om antwoord te geven op bovenstaande vragen. Door tijd alleen door te brengen, kun je een laag dieper dan het standaardantwoord “prima” of “druk druk druk”. Wat zit daaronder? Is het werkelijk prima? Of is er toch een onbestendig gevoel dat er iets niet goed is? Is je leven vervuld van geluk en een gevoel van alles klopt, of knaagt er nog iets, maar kun je je vinger er nog niet op leggen?

Behalve de stilte opzoeken, is er nog een andere mogelijkheid om erachter te komen hoe het met je gaat. Kijk maar eens om je heen in je huis. Wat zie je? Het gaat niet om een opsomming van alle spullen, maar wat er bij je opkomt als je om je heen kijkt. Zie je een opgeruimd huis, is het leeg of kaal? Of is het juist vol en chaotisch? Is het schoon en ruikt het fris? Of is je huis toe aan een voorjaarsschoonmaak? Wat voor gevoel roept het bij je op als je om je heen kijkt? Voel je je kalm en rustig? Of merk je dat je juist onrustig wordt als je ziet wat er allemaal nog gedaan moet worden? Zijn er veel taken waar wat mee moet die je aandacht vragen? Of is jouw huis een oase van rust waar je je kan opladen? Waar je echt thuis kan zijn en je in je element bent?

Door je huis te gebruiken als een spiegel voor hoe het met jezelf gaat, is sneller duidelijk waar voor jou nog dingen te doen zijn. Zie je een rommeltje om je heen, vraag je dan af of het ook rommelig is in je hoofd. Is het vies en kan de badkamer wel weer eens een flinke schoonmaakbeurt krijgen? Vraag je dan eens af hoe schoon jouw lichaam van binnen is. Is jouw lichaam gevoed met echte voedingsstoffen of is het vooral gevuld met troep (lees: lekkere snacks die eigenlijk niet zo gezond zijn)?

Zo kun je in je huis rondkijken en observeren bij jezelf waar irritatie punten liggen en bedenk wat dat over jezelf zegt. Kijk ook naar de plekken waar je voelt dat het klopt. Waar is dat aan gerelateerd en hoe kun je dit meer ruimte in je leven geven? Ik wens je een mooie blik in de spiegel van je huis!

Plaats een reactie