Blog 120. Geboorte van een boek

Vandaag was ik bij een boekpresentatie van een collega Feng Shui specialist. De schrijfster beschreef het maken van het boek als een bevalling. Heel herkenbaar! Het is mooi, wonderbaarlijk, zeer intensief, pijnlijk en met een fantastisch eindresultaat.

Het schrijven van een boek is iets heel bijzonders. Het groeit, net als een baby, van binnen en het mag naar buiten komen als de tijd rijp is. Voor mij gold dat het schrijven als vanzelf ging, dit was in 40 dagen gebeurd. Daarna begon het harde werken voor mij pas echt. Redigeren, sorteren, ordenen en nog eens redigeren. Een vriendin gaf aan dat het leuk zou zijn als er plaatjes bij zouden zijn, dus ging ik aan de slag om plaatjes te maken. Vervolgens moest er een inhoudsopgave komen en natuurlijk paginanummering. Dat laatste lijkt een futiel detail, maar hoe krijg je de pagina nummers op de linker bladzijde links en op de rechter bladzijde rechts? Ik weet nu nog niet hoe dat gelukt is!

Dan is het boek af, denk je. Maar er moet nog een voor- en achterblad ontworpen worden. Hupsakee, naar de drukker en klaar! Nou, nee. Want nog niet alles blijkt te kloppen. Weer een proefdruk dan maar. Na een heleboel herzieningen is het echt zo klaar als op dit moment mogelijk is. Wat is het bijzonder om je boek, waar je zo hard voor gewerkt hebt, in handen te hebben! Het is als een baby die geboren is en die je vast kan houden!

Eigenlijk begint het dan pas echt. Hoe breng je je boeken aan de man? Wanneer je het allemaal zelf doet, zoals mijn collega Feng Shui specialist en ik, komt dat ook allemaal op je eigen schouders terecht. Een middag organiseren waarbij je vrienden, familie en kennissen uitnodigt om samen de geboorte van het boek te vieren is een mooie start! Al die gelijkgestemden bij elkaar geeft een hele fijne energie. De liefde voor de schrijfster was voelbaar en werd in mooie speeches gedeeld. Ik ben blij dat ik het boek heb kunnen kopen. Het zorgt ervoor dat Feng Shui meer bekendheid krijgt, zodat bij meer mensen harmonie in huis en dus harmonie bij henzelf ontstaat. Dat komt ten goede aan ieder van ons! Dat de boeken maar veel gelezen mogen worden!