Blog 121. Geluk nummer 47

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“De grootste stap op weg naar geluk is te stoppen met piekeren”

Het kaartje stak boven alle andere kaartjes uit en wilde blijkbaar graag getrokken worden 馃槈 Het is een open deur en heel makkelijk gezegd om te stoppen met piekeren. Maar hoe doe je dat?

In veel tijdschriften, zowel de luchtige als de serieuzere, worden tips gegeven om te stoppen met piekeren. Een piekermoment instellen bijvoorbeeld. Je spreekt dan met jezelf af dat je om 20 uur ‘s avonds 10 minuten zo hard en zo veel als je kan gaat piekeren. De rest van de dag hou je jezelf tegen wanneer je opmerkt dat je piekert en laat je je piekergedachten weten dat je vanavond alle aandacht voor ze zal hebben. Als je dan 10 minuten gepiekerd hebt, stop dan en laat ze weten dat je de volgende dag om 20 uur er weer voor ze bent.

Naast een piekermoment is ook The Work van Byron Katie een manier om je gedachten te onderzoeken. Ik heb hier al eens een blog over geschreven. Het zorgt ervoor dat je je gedachten onder de loep neemt en ze bevraagt. Dan draaien ze niet meer in een kringetje rond en blijf je er niet in hangen. Vaak geeft het “Work-proces” inzicht en stopt het piekeren daarna vanzelf.

Tenslotte is dankbaarheid ook een manier om uit de piekermodus te komen. Door je aandacht te verleggen van hetgeen je je zorgen over maakt (de verkeerde kant op fantaseren, mooie quote van een collega!) naar datgene waar je blij door bent, stopt ook het piekeren automatisch. Je brein kan niet tegelijkertijd focussen op vervelende situaties en op fijne momenten. Jij bent de baas over je brein dus kies waar je aan denkt! Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst 馃槈

Zelf merk ik dat het mij helpt om dingen van me af te schrijven. Zelfs een appje sturen met het hele verhaal naar een vriendin maakt dat de lading eraf is en het piekeren erover stopt. Ook probeer ik te voorkomen dat er redenen zijn om te piekeren, bijvoorbeeld door de communicatie zo open mogelijk te houden. Natuurlijk kunnen er misverstanden ontstaan, maar piekeren lost deze niet op. Wat wel helpt is uitzoeken hoe het misverstand ontstaan is en het daarna uitpraten. Zo bezien is piekeren een zinloze bezigheid en ben ik het helemaal eens met de bovenstaande uitspraak dat ermee stoppen leidt tot meer geluk!