Blog 122. Effecten van opruimen

Als je opruimt, wordt je huis netjes. Dat is het eerste waar je aan denkt als je je afvraagt wat het effect is van opruimen. Soms is netjes nog iets te hoog gegrepen en kun je het leefbaar noemen, waarbij bijvoorbeeld een deel van de tafel leeg is, zodat daaraan gegeten kan worden. Of misschien ruim jij op door alle losse spullen even gauw in tassen te doen en uit het zicht te zetten, of mooie stapeltjes te maken waardoor het er op het oog netjes uitziet.

Natuurlijk is een netjes huis een belangrijk effect van opruimen. Toch gaat dit meer over de dagelijkse opruimacties die vooral op het eerste oog je huis netjes laten lijken. Het echte opruimen gaat over spullen wegdoen. Heel veel spullen wegdoen. Alle voorwerpen in je handen houden en je afvragen: word ik hier blij van? Zo nee, weg ermee! Telkens opnieuw jezelf afvragen of dit item iets is wat je in een opgeruimd en fijn huis wil terug zien. Soms is het antwoord heel duidelijk nee en is het eenvoudig wegdoen. Soms komen er schuldgevoelens bij kijken, want het was een cadeau van een dierbare vriendin of zit er een andere emotionele lading aan. Dan toch loslaten en wegdoen, geeft een enorm gevoel van bevrijding.

Deze bevrijding maakt dat daarna een domino effect plaatsvindt. Want bevrijding geeft letterlijk vrijheid, ruimte, lucht en verlichting. De energie gaat stromen, zowel in je huis, omdat er minder obstakels (spullen) staan als ook in je eigen lichaam. Je kunt door opruimen bijvoorbeeld gaan afvallen, omdat je lijf voelt dat het minder hoeft vast te houden. Afvallen gaat dan ineens makkelijker als dit iets is waar je al mee bezig was. Soms ontstaat juist hoofdpijn of vermoeidheid, iets wat er al langere tijd was, maar waar nu ruimte voor is gekomen om gewaar te worden. Dit effect is gelukkig meestal slechts tijdelijk.

De stromende energie in je huis en in je lijf werken ook door op andere thema’s in je leven. Zo kun je ineens weer oude vriendschappen oppakken, is er tijd voor hobby’s (je hoeft ten slotte minder op te ruimen of schoon te maken als er minder spullen zijn!) en kan het ook op werkgebied veranderingen teweegbrengen. Ineens krijg je allerlei opdrachten, wanneer je eigen ondernemer bent, of komt je baas naar je toe voor een promotie of een andere functie die veel beter bij je past.

Opruimen doe je dus niet alleen om het huis netjes en opgeruimd te maken, hoe fijn dat effect ook al is. Het werkt zoveel verder door dan dat. Mijn Feng Shui docent zegt: zoals je huis is, zo ben jij en zoals jij bent, zo is je huis. Het is allemaal met elkaar verbonden. Het gaat dus zelfs verder dan alleen je huis of jezelf, het werkt door op alle thema’s in je leven. Wil je iets veranderen in je leven? Begin met opruimen!