Blog 123. Vakantie

Vorige week heb ik uitgebreid geschreven over opruimen. Dat is een vorm van loslaten die heel veel ruimte geeft in je huis. Op vakantie gaan, is een andere manier van loslaten. Het geeft ruimte op een heel ander vlak.

Het maakt niet zoveel uit hoe je vakantie viert, het belangrijkste is dat je vakantie hebt. Als je gaat luieren aan de costa del sol – gelukkig niet meer zo heel erg heet – dan verandert je fysieke ritme, waardoor je stress, overbelasting van je lichaam en allerlei kwaaltjes los kan laten. Je geeft daardoor jezelf de gelegenheid om te herstellen op fysiek niveau.

Ben je echter meer toe aan een vakantie in de natuur? Bijvoorbeeld door te wandelen in de bergen, of te duiken in prachtige onderwaterwerelden? Dat is bij uitstek een manier om alles wat emotioneel bij je gebleven is de afgelopen periode, te laten wegstromen in de natuur. Moeder aarde neutraliseert het en jij kan met een fris gemoed terugkeren van je vakantie. Overigens doet een actieve vakantie natuurlijk ook veel op fysiek vlak, door de inspanning kan net zo goed ontspanning ontstaan. Het is wel belangrijk dat wanneer je dagelijkse bezigheden al constant met fysiek werk gepaard gaan, het wel belangrijk is om je lichaam afwisseling te geven op vakantie. Tijd voor rust en herstel voor het lichaam is daarbij essentieel.

Tenslotte zijn er ook mensen die er aan toe zijn mentaal los te laten en dit doen door hun interesses te prikkelen met een culturele vakantie. Door met nieuwsgierigheid aanwezig te zijn bij andere culturen, musea te bezoeken of nieuwe dingen te leren tijdens een vakantie, kun je de dagelijkse stroom gedachten die je normaliter hebt, een andere richting geven. Of gewoon even stopzetten doordat je in een heerlijke flow komt.

Wat heb jij nodig tijdens je vakantie? Is het vooral fysiek dat je los wilt laten? De stress, spanning en kwaaltjes in je lijf helemaal laten gaan? Of geeft voor jou juist de natuur de ruimte voor de emoties die er de afgelopen periode waren? Of ga jij voor een actieve vakantie die jou mentaal prikkelt om de bezemkast door een stoffige bovenkamer te halen? Uiteraard hoef je niet te kiezen en kun je het ook met elkaar combineren. Zo kom je tot compleet loslaten op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. En als je dan thuis komt in een te overvol huis met teveel spullen, heb je in ieder geval de ruimte in jezelf om daar bij thuiskomst weer mee aan de slag te gaan!