Blog 124. Opstarten

Wanneer je met vakantie bent geweest, is het daarna tijd om weer op te starten. Hoe gaat dit bij jou? Sta jij gelijk weer aan en paraat om aan de slag te gaan? Of kost het iets meer tijd om weer aan het normale ritme te wennen?

Zelf merk ik dat wanneer de pauze van de dagelijkse gang van zaken langer is en ik meer afstand heb kunnen nemen van thuis, letterlijk door ergens anders te verblijven tijdens vakantie, het moeite kost om weer in het dagelijkse ritme te komen. Het gevoel van vakantie, alles kan en niets hoeft, blijft dan graag nog even bij me. Hoe ga je hiermee om?

Juist vakantie – met de fysieke, mentale en emotionele afstand tot je dagelijkse leven – maakt dat je dingen weer in een perspectief kan zien. Wat vind je zo leuk aan je gezin en je vrienden? Wat vind je leuk aan je werk? Wat zijn hobby’s waar je blij van wordt en welke bezigheden kosten alleen maar energie? Een ander perspectief helpt ook om prioriteiten helder te krijgen, want wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor je?

Het helpt als je je werk leuk vindt, dan ga je met plezier weer aan de slag, met hernieuwde energie. Toch kan het ook dan weer even moeite kosten. Het is een goed teken als je weer in moet komen in het werkende leven, dan heb je echt afstand genomen en alles helemaal losgelaten.

Een tip om je vakantiestemming los te laten en weer in een werkritme te komen is om de laatste dagen van de vakantie weer de normale tijden aan de houden van opstaan en naar bed gaan. Vaak schuiven deze tijden in de vakantie op naar laat naar bed gaan en de volgende ochtend uitslapen, maar dat maakt de maandagochtend na de vakantie wel erg zwaar. Ook je gezonde eetpatroon weer oppakken laat je lichaam weten dat er weer regelmaat komt, je mentale gesteldheid zal zich hier op aanpassen. Tenslotte helpt het mij om terug te kijken naar de foto’s en te genieten van de herinneringen die gemaakt zijn. Klaar om weer op te starten!