Blog 126. Verandering

Elk mens heeft verschillende behoeften. We willen allemaal liefde voelen en verbonden zijn met anderen, tegelijkertijd is het ook belangrijk om onze eigenheid te behouden en bij onszelf te kunnen blijven. We hebben behoefte aan persoonlijke groei, maar ook om bij te dragen aan het leven van anderen. We zijn gewoontedieren die behoefte hebben aan veiligheid en structuur en tegelijkertijd willen we uitdaging, avontuur en verandering.

Het lijken tegengestelde behoeften, maar eigenlijk vullen ze elkaar aan. Het mag er namelijk allemaal zijn. Het is bijvoorbeeld prima om structuur in huis te hebben, waarbij je spullen een vaste plek hebben, zodat je niet elke dag geïrriteerd bent omdat je je sleutels weer eens niet kon vinden.

Tegelijkertijd kunnen vaste gewoontes ook leiden tot een vastgeroest leven. Een leven dat zo gestructureerd is, zo voorspelbaar elke dag, wordt saai. Dan sukkel je zowat in slaap en vliegen de dagen en weken voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Hoe werkt dit in jouw leven? Heb je in je leven voldoende structuur ingebouwd waardoor dingen makkelijk voor je werken? Of zijn er gewoonten in je leven geslopen die eigenlijk helemaal niet zo fijn zijn, waardoor je leven saai en voorspelbaar is?

Om de sleur te doorbreken, kun je letterlijk een andere kijk op je leven creëren door dingen in je huis te veranderen. Als je je bank op een andere plek in de woonkamer zet, verander je letterlijk het perspectief waarmee je in de wereld kijkt als je erop zit.

Verandering creëer je ook door je routines aan te passen. Als je gewend bent om 5x de snooze knop te gebruiken, zet dan eens je wekker zo ver mogelijk van je bed weg, zodat je echt je bed uit moet om hem uit te zetten. Dan wordt opstaan makkelijker, opnieuw door een relatief kleine verandering in je huis.

Neem eens een andere route naar je werk of doe boodschappen in een andere supermarkt en probeer nieuwe producten uit. Door je te omringen met nieuwe of andere dingen, zet je jezelf tot verandering aan. Je wordt bewuster van wat je doet en wellicht merk je dat een andere manier fijner is. Of merk je dat variatie prettig is.

Waar kun jij verandering gebruiken? Wat zou jij anders willen in je leven? Welke routines ben je zat en waar wil je met meer voldoening je leven mee vullen? Kijk dan naar de gewoonten in je leven en begin klein. Of ga ergens in je huis zitten en kijk eens om je heen. Wees je bewust wat je ziet en verplaats eens je stoel of bank en kijk wat er gebeurt. Elke verandering, hoe klein ook, kan een flink verschil maken in je leven!