Blog 128. Chi-stroom

De dikke van Dale kent dit woord niet, maar op Wikipedia staat de volgende omschrijving van Chi:

“Chi is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat.”

Binnen de Feng Shui is de chi-stroom een belangrijke graadmeter voor de energie in een huis. De chi-stroom kan lang (yin) of kort (yang) zijn en dit maakt een groot verschil hoe je je in je huis voelt. Maar hoe weet je nou hoe de chi-stroom in je huis loopt?

Je kunt dit inzichtelijk maken door bij het binnen stappen van je huis, je hand op de linker muur neer te leggen en deze gedurende de hele wandeling door het huis op deze muur te houden. Zo volg je na de voordeur de hal aan de linker zijde en ga je de eerstvolgende deur door aan de linker kant. Zo komen alle ruimtes aan bod, net zolang tot je weer bij de voordeur uitkomt.

Wanneer je in je rechter hand een overvol kopje thee zou houden – wat natuurlijk gek is, want je zet geen kopje thee bij de voordeur om daar vervolgens mee rond te lopen, maar ga even mee in deze gedachtengang – en je loopt net zolang met de chi-stroom mee tot je op de bank in de woonkamer zit, hoeveel thee zit er dan nog in het kopje? Hoeveel heb je onderweg gemorst? En hoe warm is de thee nog? Wanneer je vrij snel op de bank terecht komt, is de thee nog heet (yang) en dus de chi-stroom kort. Dit betekent dat er veel energie in je woonkamer is, wat prettig is voor bijvoorbeeld een huis met een jong gezin.

Wil je echter in een huis wonen waar de energie wat rustiger is, omdat je bijvoorbeeld van je oude dag wilt genieten, dan is een huis met een langere chi-stroom meer geschikt. Mocht je onverhoopt in een huis terecht komen die niet passend is voor jouw leven op dit moment, zijn er altijd weer mooie oplossingen te bedenken binnen de Feng Shui. Zolang je je bewust bent van wat je huis laat zien, kun je ermee werken en er wat aan doen! Zo verandert het huis in de richting die voor jou passend is qua energie en merk je dat het ook in je leven meer op de goede manier zal stromen. Feng Shui werkt!