Blog 13. Breed perspectief

Nu we alweer ruim een jaar geconfronteerd zijn met allerlei beperkende maatregelen, wordt het steeds uitdagender om het geheel in een breder perspectief te blijven zien.

De neiging bestaat om het kleine wereldje waarin we nu leven, als de hele wereld te beschouwen. Ons zicht vernauwt zich door wat we nu meemaken. We maken ons druk over wat zich nu afspeelt en zijn steeds moeilijker in staat om overzicht te bewaren en te zien wat er werkelijk gaande is.

Het proces waar we nu in zitten, is een wereldwijde transformatie waarin we gedwongen worden anders te kijken naar onszelf en het leven zoals we dat tot nu toe geleefd hebben.

Ook komt er steeds meer naar boven aan informatie over misstanden die aan ons zicht onttrokken waren. Denk maar terug aan de “me too” discussie. Het gebeurt nu wekelijks dat van alles zichtbaar gemaakt wordt, zoals bijvoorbeeld de toeslagen affaire of documenten van een voorbijlopende minister die de rol van verkenner gekregen had. Het lijkt wel alsof niets verborgen mag blijven. We krijgen alles te zien en dat maakt dat we een breder perspectief krijgen op wat er allemaal gebeurt.

Grijp jij deze tijd aan om je visie te verbreden of ben je liever een struisvogel met zijn kop in het zand? Het is namelijk niet niks wat nu allemaal zichtbaar wordt. Het kan heel overweldigend zijn en hoe zorg je er dan voor dat je niet verzuipt in al deze informatie en er angstig of depressief van wordt?

Besef dat je altijd een keuze hebt waar je je blik op richt. Kijk je naar wat allemaal mis is? Kijk je naar wat ontbreekt? Of neem je waar wat er allemaal wel is? Waar je dankbaar voor bent? Of waar je tevreden over bent en blij van wordt? Je hebt altijd de vrijheid om te beslissen wat jij waarneemt. Het werkt net als die roze olifant die voor je neus vliegt. Zodra je dit leest en eraan denkt, dan zie je hem voor je vliegen. Terwijl, je kunt ook je gedachten en dus je waarneming richten op alle bloemen, felgroene blaadjes aan de bomen en andere tekenen van de ontluikende lente.

Kiezen voor het zien van bloeien en groeien zorgt voor ontspanning in je ogen, voor ontspanning in je lijf en daarmee minder angst in je systeem. Wanneer je leeft vanuit vertrouwen en kracht, heb je meer weerstand en ben je meer weerbaar voor welk virus dan ook. Ik hoop dat het je lukt om een breed perspectief te houden en deze tijd te blijven benutten voor transformatie!

Plaats een reactie