Blog 130. Tijd voor ervaringen

De afgelopen decennia heeft bij de mensheid de nadruk gelegen op het verzamelen van spullen, heel veel spullen. Het is duidelijk merkbaar dat niet iedereen nog even blij is met deze hoeveelheid spullen in huis en gelukkig is een verandering gaande. De nadruk komt nu meer te liggen op het verzamelen van ervaringen.

Maar wat zijn nu goede ervaringen waar je echt gelukkig van wordt? James Wallman heeft er een boek over geschreven en ik wil jullie, in mijn eigen woorden, laten weten wat zijn conclusie was. Een ervaring waar je gelukkig van wordt, voldoet aan de criteria van STORIES.

Het is een ervaring dat een Story, een verhaal, oplevert, eentje die het goed zou doen op verjaardagen. Ook is het een ervaring die je Transformeert, waar je jezelf door ontwikkelt en door groeit. Eentje die Offline en buiten plaats vindt, wat dus pleit voor minder bankhangen achter de televisie en minder scrollen op social media. Wanneer je de ervaring beleeft met anderen, verstevig je je Relatie met anderen en als het een Intense ervaring is, dan raak je in flow, wat al langer bekend is als gelukkig makend. Extraordinary, oftewel bijzonder/nieuw/fantastisch, maakt een ervaring de moeite waard en tenslotte nog wanneer het je Status verhoogd, waarmee je betekenis geeft, dan klopt het helemaal.

Moet je dan nu als een dolle van de ene ervaring naar de andere hollen? Juist niet! Waar ik blij van werd door dit boek, is het besef dat je bewuste keuzes kan maken wat je met je tijd doet en dat wanneer je voor een vervullende ervaring kiest, dit echt een grotere meerwaarde heeft. Daar hoort ook het genieten van de kleine dingen bij. Het normale en alledaagse bewust meemaken en ervan genieten, zorgt ervoor dat een ervaring bijzonder wordt. Een glimlach van een vreemde, een liedje die je mooi vindt of je hond die kwispelt. Ze bewust meemaken, maakt je gelukkig!

Door het lezen van dit boek, heb ik andere keuzes gemaakt in hoe ik mijn tijd ingevuld heb. Ik kon kiezen voor werken, terwijl mijn kinderen aan het spelen waren, of kletsen met een andere moeder. Ik koos voor het laatste wat uitmondde in een inspirerend gesprek, wat me veel energie gegeven heeft! Het werk kon ook de volgende ochtend gedaan worden, wat veel efficiënter was, doordat er geen afleiding van spelende kindjes om me heen was.

Probeer je de aankomende week bewust te worden van hoe jij je dagen vult. Hoeveel tijd besteed je aan doelloze dingen, zoals televisie kijken of social media? Hoe bewust neem jij tijd om dingen met mensen om je heen te doen? Kies je voor een spelletje op je computer of met je gezin een bordspel? Maak je een wandeling met een podcast in je oor of samen met een vriendin, waarbij je jullie vriendschap verstevigt? Eet je snel achter je bureau of ga je aan tafel zitten en wissel je met collega’s mooie Stories uit? Ik ben benieuwd tot welke andere keuzes jij zal komen wanneer je hier meer bewust van bent!