Blog 133. Je stem laten horen

Regelmatig gaat mijn blog over stilte, over de rust opzoeken en naar binnen gaan met je aandacht. Het is heel belangrijk om bij jezelf te zijn, zodat je voelt wat er gaande is in jouw leven. De volgende stap is echter om dan wat er binnen in je zit, naar buiten te brengen. Met je stem!

Het is in de afgelopen jaren veel gebruikelijker geworden om allerlei meetings online te doen, even snel een berichtje via WhatsApp of email te sturen. Door sommige mensen wordt opbellen inmiddels zelfs als een inbreuk op je privacy ervaren. Terwijl het communiceren met je stem, waarbij je elkaar face-to-face ziet, in de ogen kunt kijken en je boodschap helder kunt vertellen, zo belangrijk is voor de onderlinge verstandhouding.

Durf je de ander in de ogen te kijken? Echt te zien wie de ander is en de boodschap horen wat diegene zegt? Durf jij je verhaal te doen terwijl je de ander aankijkt en ziet wat jouw verhaal doet met de ander? “Je ogen weerspiegelen je ziel” wordt weleens gezegd, dus het kan heel spannend zijn om oprecht oogcontact te maken en daarbij ook nog je stem te laten horen.

Mocht je hier een remming in voelen, zijn er verschillende manieren om je keelchakra wat meer ruimte te geven. Een sessie stembevrijding werkt heerlijk en helend, en gewoon lekker mee blèren met de radio in de auto kan ook geweldig werken, vooral als niemand je kan horen en je medeweggebruikers je wat verbaasd aankijken als je in je eentje zit te swingen achter het stuur 😉

Probeer het maar eens uit. Zing, schreeuw of praat gewoon eens hardop, veilig in je eentje in de auto en kijk of je een krachtige stem kan ontwikkelen. Gebruik deze sterke stem vervolgens bij vertrouwde mensen en breidt dit uit naar vreemden. Zo kun je altijd op een oprechte manier je stem laten horen!