Blog 134. Wilskracht

Afgelopen week heb ik een boek gelezen dat ging over topprestaties en hoe je die door mentale training kunt verbeteren. Charles Garfield is de schrijver en het boek was al wat ouder, maar de aanbevelingen zijn nog even relevant!

De eerste stap in het verbeteren van je prestaties gaat over wilskracht. Dit geldt voor topsporters en ook voor iedereen die gericht is op persoonlijke groei en ontwikkeling. Wilskracht is namelijk de kern van ons wezen, zonder wil zou het ophouden te bestaan. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij het bepalen van wat gedaan moet worden, de realisatie daarvan en bij het volhouden onder alle omstandigheden.

Ik geloof dat als je iets echt heel graag wil, je het voor elkaar kan krijgen. Natuurlijk zijn er fysieke grenzen, maar vaak liggen deze toch een stuk verder dan wij denken. Zoals Garfield beschreef: prestaties hangen af van hoe graag de sporter het echt wil. Als deze sporter te weinig zelfvertrouwen of onvoldoende wilskracht heeft, lukt het niet. En: zelfvertrouwen komt voort uit het geloof in eigen wilskracht – wanneer dit geloof heel sterk is, wordt het een kracht op zich!

Het mooie is dat je je wilskracht kunt stimuleren en wanneer je daar steeds meer positieve ervaringen in opdoet, word je geloof daarin steeds groter en bouw je aan je zelfvertrouwen. Daarom is het zo belangrijk om bij jezelf te rade te gaan wat jij echt wil in het leven. Neem de tijd om hier een beeld van te krijgen en ga na wat er nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Een voorbeeld: stel je wilt 10 kg afvallen. Je weet dat je daarvoor gezonder moet eten en meer moet bewegen. Als je nu ineens je hele voedingspatroon omgooit en als een malle rondjes in het bos gaat rennen, dan ben je een week later klaar met dit hele doel en probeer je te vergeten dat je er ooit aan begonnen bent. Dit helpt niet om je zelfvertrouwen op te bouwen en ook niet je wilskracht te bevorderen.

Hoe dan wel? Bedenk wat de allerkleinste stap is die je zou kunnen zetten wat absoluut haalbaar is. Bijvoorbeeld in plaats van koffie met een koekje, een glas water en een appel. Of nog kleiner: elke avond na het avondeten je wandelschoenen bij de voordeur klaar zetten. Je hoeft dan nog niet eens te wandelen. Als je denkt dat dit een kleinigheid is die geen enkel probleem vormt, bouw je dit op naar elke avond na het avondeten je wandelschoenen aandoen en daarna weer uit doen. Lukt je dit een week achter elkaar, neem dan de volgende stap, namelijk elke avond met je wandelschoenen de straat op en neer lopen.

Je ziet dat juist het nemen van de ienieminie kleine stappen ervoor zorgt dat je een succeservaring hebt en ervaart dat je in staat bent om elke dag trouw je wandelschoenen aan te doen. Dat je daar nog niet uren in gaat wandelen, hoeft voor nu ook nog niet. Je bent nu in ieder geval je wilskracht aan het opbouwen, je wil namelijk elke avond je wandelschoenen aandoen en het lukt ook nog! Dit is een boost voor je zelfvertrouwen en wanneer dit ook gemakkelijk voelt, dan kun je de volgende kleine stap zetten. Voor je het weet ben je een wandelaar en komt jouw lichaamsgewicht overeen met wie je wilt zijn. En dat is een topprestatie!