Blog 14. Doosje vol geluk nummer 5

Vandaag heb ik weer op goed geluk een blaadje getrokken uit het doosje vol geluk. Dit stond erop:

“Voor het openen van de deur naar geluk is ieder tijdstip perfect”

Een aantal dingen komen in me op als ik dit lees. Ten eerste over het openen van deuren. Gedurende je leven kom je voor vele keuzes te staan. Met welk vriendinnetje wil ik spelen, wie komt er wel en wie niet op mijn verjaardagsfeestje en later in je leven keuzes als welke school kies ik of welke baan neem ik.

Laten we de baan als voorbeeld nemen. Stel je voor dat je net afgestudeerd bent en je wilt dolgraag een baan. Je stuurt vele sollicitatie brieven en je krijgt een uitnodiging om op gesprek te komen. Je haalt alles uit de kast, trekt je netste kleding aan, bereid je tot in de puntjes voor en weet precies de goede antwoorden te geven. Het is dan ook geen verrassing dat ze je willen aannemen. Maar jij twijfelt. Is dit wel het bedrijf waar ik wil werken? Passen deze mensen wel bij mij? Verstandelijk weet je dat het een goede baan is, maar ergens voelt het toch niet helemaal goed. Wat doe je dan? Ga je voor die 1e deur die geopend is, of vertrouw je erop dat er wellicht achter een 2e of 3e deur een nog veel leukere baan is? Durf je nee te zeggen terwijl je niet zeker weet of er meerdere deuren zullen zijn en er nog zo’n goede baan (of beter) voorbij zal komen? Of neem je genoegen met middelmatige tevredenheid en de zekerheid van een baan te hebben?

Het andere dat in me opkomt als ik deze uitspraak lees, is dat het begrip “tijd” gekke dingen met ons kan doen. Zo kan een minuut bij de tandarts uren duren, maar is een aflevering van jouw favoriete serie ineens voorbij en voelt een uur als een minuut. Ook kan bijvoorbeeld de avondklok ervoor zorgen dat je druk voelt om op tijd thuis te zijn en je je daardoor gehaast voelt tijdens een avondwandeling. Terwijl als je ontspannen bent en je maakt dezelfde avondwandeling zonder deze tijdsdruk, blijk je op hetzelfde tijdstip thuis te zijn, maar dan zonder de haast.

Tenslotte gaat bovenstaande uitspraak over een vorm van flow. Wanneer je die dingen doet op het moment dat je er zin in hebt, dat je het wil doen of dat het goed voelt, dan klopt het precies. Dan gaan dingen moeiteloos en beleef je lol aan zelfs de saaiste klusjes. Wanneer je de dingen doet op gevoel, in plaats van uit een rationeel moeten, dan is het tijdstip perfect en voelt het als geluk.

Plaats een reactie