Blog 16. Een doosje vol geluk nummer 6

Op “goed geluk” een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop stond:

Zonder doel dwaalt men ontevreden door het leven.

Dit is een citaat naar mijn hart! Ik ben dol op doelen, omdat ze ervoor zorgen dat ik ontzettend productief word.

Een doel dwingt je om te kijken naar wat je eigenlijk in het leven wilt bereiken. Wat is belangrijk voor jou om bereikt te hebben voor je dit stoffelijke lichaam achter je laat? Wat wil je nalaten? Wat wil je gezien, beleeft of ervaren hebben?

Sommige mensen maken een bucket list en werken dit gestaag af, zodat ze daarmee voor hun gevoel alles uit het leven halen wat eruit te halen valt. Andere mensen houden het bij een to-do lijst voor elke dag, elke week of elke maand. Wanneer alle items op die lijst zijn doorgestreept, dan is het doel behaald. Alleen al het doorstrepen, weggummen, aanvinken of deleten van zo’n to-do item, zorgt voor het vrijkomen van allerlei hormonen waardoor je je prettig voelt. Dit is ook de reden dat je verslaafd kunt raken aan het maken van to-do lijstjes.

Als ik naar mezelf kijk dan heeft het stellen van een (concreet) doel ervoor gezorgd dat ik nu elke week een blog schrijf. Al jaren wil ik mijn website schrijven en laten bouwen. Alles was geregeld en zou gemaakt kunnen worden, ik hoefde alleen maar de teksten en de informatie aan te leveren en dan kon het online gezet worden. Ik kwam er echter niet toe, totdat ik mijzelf ten doel stelde dat mijn website halverwege het jaar online zou zijn. Ik stelde mijzelf een doel, maakte een plan en ben het stap voor stap gaan uitvoeren. Het schrijven van dit blog hoort daar ook bij. Het doel is om elke week een blog te schrijven en daar hou ik mij aan. Het motiveert mij om door te gaan en zo mijn doel te behalen.

Wat belangrijk is om te beseffen dat het stellen en halen van doelen ook een keerzijde heeft. Je kunt er geobsedeerd door raken en vanuit strengheid het doel per se moeten halen. Dit zorgt voor energieverlies en absoluut geen geluk. Terwijl juist het meegaan op de flow van het leven, je laten drijven op gevoel, gewoon doen waar je zin in hebt en de dingen laten ontvouwen zoals ze komen, een hele relaxte manier van leven is en dit kan soms nog productiever zijn dan het stellen van strikte doelen. De kunst is om jezelf te motiveren met een precies goed afgestemd doel en vervolgens vanuit een flow en op gevoel naar dat doel toe te werken. Gun jezelf de motivatie van het doel en de ontspanning van meegaan in de flow van het leven!

Plaats een reactie