Blog 17. Natuur

In de oertijd was de mens constant buiten en verbonden met de natuur om hem heen. Tegenwoordig is natuur iets wat je opzoekt op je vrije zondag. Daarmee doe je jezelf echter tekort.

Er zijn verschillende manieren om jezelf meer bloot te stellen aan de natuur. Je dagelijkse portie krijg je binnen door in huis te zorgen voor kamerplanten. Het groen in huis zorgt voor een betere luchtkwaliteit en het kijken naar groen zorgt voor ontspanning in je hoofd en lijf. Probeer daarom altijd uitzicht op groen te hebben waar je ook bent.

Gebruik elk moment in de natuur die je kunt pakken, bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar werk of school te gaan en neem dan die kleine omweg die door een bos of dat mooie bloemenveld leidt.

In Japan hebben ze het bosbaden ontdekt. Het maakt niet uit welk bos, groot of klein, zolang je je even terug kan trekken tussen de bomen is het goed. Ben je tussen de bomen, sta dan eens stil naast een boom. Voel met je hand aan de stam, probeer met je innerlijke stem contact te maken met dit levende wezen. Voel de aardende werking van de boom, de stevigheid en de steun die het je kan geven. Leun er eens tegen, staand of zittend, net wat je prettig vindt.

Gebruik ook je andere zintuigen. Kijk om je heen naar de bomen, de stammen, de bladeren boven je. De patronen van de bladeren zijn rustgevend voor je geest, je hoofd en je mind, doordat we vanuit de oertijd ingesteld zijn op deze patronen. Ruik bewust welke geuren er om je heen zijn. Ruik je dat er net een regenbuitje geweest is? Of ruik je het mos, de droge aarde of de verse bladeren?

Let ook op wat je hoort. Het ruisen van de bladeren door de wind, de vogeltjes en gescharrel van de dieren die in het bos wonen. Hoor je je eigen gedachten? Probeer je aandacht bewust terug te brengen naar je ademhaling en vervolgens naar de omgevingsgeluiden.

Tenslotte kun je een bos zelfs proeven. Los van dat er genoeg eetbaars in het bos te vinden is – let erop dat je weet wat je doet! – is het ook mogelijk dat je het bos proeft zonder dat je er iets voor in je mond stopt. Probeer het maar eens uit.

Gun jezelf een uitgebreid bospad en je zult je weer fris en opgeknapt voelen. Het advies is om hier enkele uren de tijd voor te nemen, maar uiteraard is elke minuut die je eraan besteed een weldaad voor jezelf. Gun je lijf en je hoofd deze weldaad!

Plaats een reactie