Blog 27. Opruimen het begin!

Er zijn meerdere manieren om op te ruimen. In dit blog wil ik het opruimen volgens de Konmari methode van Marie Kondo bespreken. Marie Kondo is een opruimgoeroe uit Japan die al haar hele leven met opruimen bezig is. De meest simpele manier om haar methode te beschrijven is: weggooien en opbergen. In die volgorde.

Voordat het weggooi proces kan beginnen, is het belangrijk dat je bij jezelf afvraagt hoe jouw ideale leven eruit ziet, hoe je wil dat je huis eruit ziet, hoe je je wil voelen als je thuis bent en wat je met je leven wilt doen. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, wordt het weggooien makkelijker, omdat je, met dat wat je bewaart, je ideale leven creëert.   

Als ik naar mijzelf kijk, vind ik het belangrijk dat ons huis een plek is waar we in kunnen opladen. Dat het een plek is waar we ons thuis voelen, waar we ruimte creëren om het leven te kunnen leven zoals we dat graag willen. Waar het samen zijn met elkaar niet onderbroken hoeft te worden doordat van alles moet gebeuren in en met het huis. Waar het samenzijn zorgt voor vrolijkheid, genieten en liefde dat stroomt.

Na het visualiseren van je ideaalbeeld wordt het tijd om aan de slag te gaan met weggooien. Te beginnen met je kleding. Dit is namelijk de makkelijkste categorie: kleding is niet uniek, makkelijk vervangbaar en je hebt er weinig sentimentele gevoelens bij. Dit maakt het eenvoudiger om het opruimen te leren. Je leert keuzes maken en voelen waar je blij van wordt. Want daar komt het op neer. Het gaat niet om het wegdoen van kleding (of spullen), maar om datgene te houden waar je blij van wordt. De rest mag weg.

Een aantal jaren geleden heb ik dit mogen ervaren en gemerkt hoe krachtig het is. Toch zijn er nog veel kledingstukken in mijn kledingkast gebleven waar ik niet super blij van werd. Toen was het te moeilijk om ze los te laten. Waarom? Sentiment speelt bij mij snel op en ook mijn kernwaarde ecologisch leven zit me in de weg bij het wegdoen van spullen. Voor mij een mooie oefening om te blijven voelen waar ik echt blij van word en mijn hoofd niet teveel in de weg te laten zitten. Een tip die in deze situatie kan helpen, is beseffen dat spullen graag gebruikt worden. Niemand wordt blij van genegeerd worden, ook spullen niet. Daarnaast kan het helpen om de items die je weg doet te bedanken voor alles wat ze voor je gedaan hebben.

Morgen staat een nieuwe ronde opruimen te wachten. Ik zal al mijn kleding, schoenen, tassen en andere accessoires verzamelen op 1 grote hoop en elke item in mijn handen houden en diep ademhalen. Word ik hier blij van? Ja! Houden. Nee? Wegdoen. Op naar een huis waarin het leven geleefd kan worden!

Wil jij dit ook? Ik kan je erbij helpen! Laat je naam en email achter op mijn site en ik neem contact met je op zodat ook jij jouw ideale leven krijgt!

Plaats een reactie