Blog 28. Een doosje geluk nummer 12

Op goed geluk een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Blijf wakker om te luisteren of je ook snurkt – zo vind je echter nooit geluk”

Deze uitspraak gaat wat mij betreft over het loslaten van de controle en de behoefte om overal van op de hoogte te zijn. Slapen is het ultieme overgeven en loslaten. Wanneer dit niet goed lukt, zal je ook moeilijker in slaap kunnen komen en minder diep slapen, waardoor je de helende effecten van slaap mist.

Het tweede dat deze uitspraak impliceert, is dat slapen een voorwaarde is voor geluk. Dit is zeker waar. Slaap wordt enorm onderschat en is vaak het eerste dat sneuvelt in drukke tijden.

Wanneer je op je aller drukst bent, moet je juist stilstaan. Dan geef je jezelf namelijk de kans om te zien waar je mee bezig bent, of je nog op de goede weg bent en of je nog steeds de goede dingen doet. Niets is frustrerender dan heel hard de verkeerde kant op rennen. Niet alleen heb je dan een heleboel energie verloren, maar ben je ook nog eens verder van het beoogde doel verwijderd. Dubbel vervelend dus!

Daarom is het zo belangrijk om stil te staan, te kijken waar je bent en wat je eerste prioriteit nu is. Slaap is hier een grote ondersteunende factor in. Wanneer je lichaam en geest voldoende rust gehad hebben, ben je beter in staat om je rust en kalmte te bewaren overdag. Ook las je hierdoor makkelijker pauzes in. Je kunt veel beter aanvoelen wanneer je lichaam aangeeft rust nodig te hebben en door meer helderheid in je hoofd, handel je er ook naar.

Tenslotte is wakker blijven ook nog op een meer spirituele manier te lezen. Hoe wakker ben jij? We leven maar door en staan veel te weinig stil bij wat er werkelijk gaande is. Wakker zijn is meer dan alleen je leven leiden met je ogen open. Het is ook je innerlijk oog, je innerlijk weten en je intuïtie volledig inzetten. Deze wakkerheid getuigt van aanwezig zijn in het moment, van bewustzijn van je gevoelens, emoties en je gedachten. Van alertheid op wat er gaande is in je omgeving, in je huis, bij je partner, kinderen, familie en vrienden en ook de interactie tussen jou en hen.

De spiegel van je omgeving en die van de mensen om je heen kunnen je helpen bij het wakker worden. Mindfulness, meditatie, visualisatie en andere manieren om dichter bij je intuïtie en je innerlijke wereld te komen helpen ook. En soms is het nodig om gewoon even niets te doen, te luieren, te lachen en vooral te slapen. Daar kun je heel wakker van worden!

Plaats een reactie