Blog 29. Opruimen het vervolg

Dit blog is een vervolg op “Opruimen het begin”.

In het eerste deel over het opruimen heb ik de methode van Marie Kondo geïntroduceerd. In het kort nog even een herhaling om het geheugen op te frissen. Het begint allemaal met het visualiseren van je gedroomde leven en het ideale plaatje van je huis. Daarbij is het belangrijk om je te realiseren wat je wilt bereiken met het opruimen. Waarvoor doe je het? Wat is je ultieme doel? Hoe wil je je voelen als je huis precies goed is? Dan begint het wegdoen. Of eigenlijk het kiezen wat je wilt behouden. Waar word je blij van?

Dan begin je met je kleding. Ik heb het hele proces al een keer doorlopen, maar toch leek het me goed hier nogmaals de tijd voor te nemen. Ik heb al mijn kleding op een grote hoop gelegd, al mijn schoenen, jassen, sjaals, mutsen, riemen en tassen verzameld en bij elkaar gelegd. De chaos kan op zo’n moment haast niet groter worden en dan pas besef je hoeveel spullen we eigenlijk hebben. Ook ik was verrast, terwijl ik toch al veel opruimwerkzaamheden verricht had.

De strategie die voor mij het beste werkt, is om eerst dat kledingstuk te pakken waar ik heel blij van word. Ik heb bijvoorbeeld een heel dik vest die zo heerlijk zacht en warm is, die wil ik heel graag houden. Ik kan daarna vrij makkelijk voelen welke items ik nog meer wil houden.

Ineens kom ik een broek tegen waar ik over twijfel. Ik merk op dat ik nu niet meer blij word van deze broek, maar in het verleden hem met veel plezier gedragen heb. En misschien moet ik hem bewaren voor het geval dat… Ik besef dat mijn gedachten mij in de richting van angst en gemis brengen. Deze gedachten zorgen ervoor dat ik niet wil loslaten, maar vasthouden en vastklampen. De oefening is dan om terug te gaan naar het gevoel in je onderbuik en je hart. Ik hou de broek tegen me aan en voel dat ik hem mag laten gaan. Ik bedank de broek en leg hem op de wegdoen stapel. Zo kom ik meerdere kledingstukken tegen, waarvan het zonde lijkt om ze weg te doen. Wanneer ik er geen blijdschap bij voel, gaan ze stuk voor stuk weg.

Een paar uur flink zweten later ligt alles keurig weer in de kast, is mijn hoeveelheid kleding gehalveerd en heb ik een heel blij gevoel. Wat heerlijk om mijn favoriete kleding in de kast te zien liggen! Geen geprop, geen eindeloos heen en weer schuiven en direct kunnen pakken wat ik aan wil doen. Het maakt niet meer uit wat ik pak, het is namelijk altijd goed! Wat een rijkdom!

Een aantal weken later denk ik nog weleens terug aan een aantal items die ik weggedaan heb. Soms met enige weemoed, maar tegelijkertijd wetend dat het goed is. Ik heb geen moment spijt gehad en dit motiveert om de volgende stap te zetten: boeken. Hierover een volgende keer meer.

Plaats een reactie