Blog 3. Waar sta jij voor?

Het lijkt erop dat je een mening moet hebben. Iedereen heeft er eentje. Over alles. Mondkapjes, vaccineren ja of nee en de avondklok om maar iets te noemen. Op televisie geven allerlei mensen hun mening en ook op social media ontkom je er niet aan. Het is moeilijk om je te onttrekken aan allerlei discussies over de onderwerpen die nu spelen en voor je het weet ben je erin gezogen. Ben je voor of tegen? Terwijl je wellicht helemaal niet voor of tegen bent, maar jouw mening ergens in het midden zit. Waar is het midden van deze storm en misschien nog wel interessanter: waar is het midden van jou?

In mijn vorige blog had ik het over wel of niet stappen zetten en voelen wat op dit moment ok is voor jou. Om stappen te kunnen zetten, moet je eerst weten waar je staat. Waar je voor staat. Gaat het dan toch om het vormen van een mening over van alles? Nee! Het gaat wel over weten wie je bent, wat goed is voor jou en wat jouw pad is. Dat lijken eenvoudige vragen, maar dat zijn het niet. We zijn zo gewend geraakt om telkens naar buiten te “vluchten”, naar een feestje, een uitje of andere bezigheden buitenshuis. Nu krijgen we “hulp” om naar binnen te keren. Elke vorm van afleiding is stop gezet. Er valt nergens meer naar toe te vluchten en het enige dat je kunt doen is naar binnen gaan. Naar jouw midden. Durf je het aan? Ook dit is een simpele vraag, maar het antwoord is toch wat moeilijker te geven. Hoe stevig voel jij je in je basis? Voel je je veilig bij jezelf, thuis in jouw leven? Vertrouw je jezelf en jouw visie op hetgeen allemaal gebeurt om je heen? Durf je bij jezelf te blijven en is het “veilig” om dit zo te leven? Vertrouwen en veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen zijn wie je bent en daardoor te staan voor wie je bent.

Het maakt enorm verschil welke mensen je om je heen hebt. Je kunt de mensen om je heen niet veranderen, maar je kunt wel de mensen om je heen veranderen. Met andere woorden: je kunt mensen niet veranderen, maar je kunt wel kiezen welke mensen je om je heen hebt. Kun je jezelf zijn bij de mensen die je nu om je heen hebt, ook al heb jij een andere mening? Mocht dit niet het geval zijn, dan zul je wel de juiste mensen aantrekken wanneer duidelijk is waar jij voor staat. Deze mensen zullen jou vervolgens nog meer helpen in je kracht te gaan staan en dat is wat we in deze tijd nodig hebben. Dat jij laat zien wie je bent, weet waar je voor staat en je licht laat schijnen! Ga ervoor!

Plaats een reactie