Blog 31. Geluk nummer 14

Op goed geluk heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Het kunnen verdragen van tegenslagen is een geluk bij een ongeluk”

Het kunnen omgaan met tegenslagen heeft met weerbaarheid te maken. Hoeveel tegenslag je aan kunt, heeft te maken met de conditionering in je leven. Als je je leven zo comfortabel mogelijk maakt, ben je niet meer gewend ergens je best voor te doen en zal elke hobbel die er onvermijdelijk op je pad komt, je mateloos frustreren.

Het is net als het sporten op de sportschool. Door te werken met gewichten train je je spieren waardoor ze sterker worden en je daarna meer gewichten weg kan duwen en dus meer weerstand aan kunt. Door je spieren telkens meer weerstand te bieden, zal je steeds meer aankunnen. Met tegenslagen werkt dit ook. Als het leven volledig moeiteloos verloopt, er geen enkele hobbel op de weg is, zal je steeds meer moeite krijgen wanneer er ook maar een geringe oneffenheid in je leven is. Meer tegenslagen maken je sterker. “What doesn’t kill you, makes you stronger”. Het universum maakt geen fouten en zal je precies die uitdaging geven die je aankan. Maak gebruik van die uitdagingen, ga ze niet uit de weg en het zal je sterker maken.

Een uitspraak van een succesvolle ondernemer: Het leven geeft je sowieso weerstand en problemen, zorg er dan in ieder geval voor dat je zelf kan kiezen welke weerstand je wilt overwinnen. Bijvoorbeeld je lichaamsgewicht. Om te voorkomen dat je te zwaar wordt, is discipline nodig van gezond eten en regelmatig bewegen. Dit kost moeite. Het is – op de korte termijn – veel makkelijker om kant en klaar maaltijden te eten en met een zak chips op de bank te zitten. Uiteindelijk zijn er natuurlijk vele andere – zware – consequenties van overgewicht, die allemaal veel meer moeite kosten om te overwinnen dan de moeite die het kost om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Het is maar welke strijd je wilt aangaan.

Overigens is het met het overwinnen van tegenslagen ook een kwestie van een lange adem. Twee stappen vooruit en weer een stap terug. Dit vraagt mentale kracht om jouw proces van ontwikkeling vol te houden ondanks alle tegenslagen. Hou vol en je zal de weg van geluk blijven volgen.

Plaats een reactie