Blog 33. Geluk 15

Vandaag heb ik weer een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Blijf je verwonderen – Het leidt ergens toe”

Wat een belangrijke boodschap is dit! Als kind is de hele wereld als nieuw en verwonder je je om alles. Leven zonder verwachtingen, zonder alles al van tevoren denken te weten, maar gewoon om je heen kijken en je verwonderen. Het is heerlijk om te zien hoe kinderen de wereld ontdekken, zich verwonderen over alles wat ze tegen komen. Veel volwassenen zijn dit kwijt geraakt.

In het leven van een volwassene is vaak sprake van een dagelijkse opeenvolging van activiteiten die niet heel anders was dan gisteren en ook niet heel anders zal zijn dan morgen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen sleur ervaren. Het is belangrijk om regelmaat te hebben in je leven, daar heeft je lichaam enorm baat bij, maar teveel eentonigheid en saaiheid leidt tot somberheid en depressie. De kunst is dus om je te verwonderen.

Hoe zorg je ervoor dat de wereld elke dag als nieuw lijkt? Hoe kun je kijken als een kind? Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is door je zintuigen bewust te gebruiken. Kijk eens goed om je heen, in plaats van in gedachten verzonken je te verplaatsen van plek a naar plek b. Wat kun je ontdekken tijdens je reis naar je werk, dat je gisteren nog niet gezien had? Welke geuren omringen je? Wat voel je op je huid? Regen, wind of zonneschijn? Word je hier bewust van. Verwonder je eens over dat gevoel op je huid. Hoe bijzonder is het dat je in staat bent om een sensatie op elke centimeter van je huid te hebben?

Een andere manier om je meer te laten verwonderen is nieuwe dingen leren. Voor een kind is zo ontzettend veel nieuws te leren en te ontdekken. Ze kunnen van de ene verbazing in de andere vallen. Hoe bijzonder is het dat een spin op die plek zo’n mooi groot web gemaakt heeft! Hoe doet hij dat eigenlijk? Voor kinderen is dit sensatie. Voor volwassenen ligt de sensatiegrens iets anders, maar het principe kun je wel toepassen. Door een nieuwe taal te leren, door een nieuw gerecht uit te proberen en het heel bewust te proeven, door je te verdiepen in een onderwerp waar je altijd meer over hebt willen weten, bijvoorbeeld hoe maken spinnen eigenlijk zo’n web?

Het verwonderen is een soort mindfulness die je op alle terreinen kunt toepassen. Mijns inziens leidt dit tot een bewuster en daarmee een intenser en gelukkiger leven. Af en toe jezelf verwonderen over de schoonheid van het leven doet wonderen!

Plaats een reactie