Blog 34. Aardig

Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen aardig zou zijn voor een ander? Zou er dan geen ruzie of oorlog meer zijn? Zouden mensen gelukkiger zijn? Is dit vragen naar de bekende weg?

Het lijkt iets heel moois, om gewoon aardig voor een ander te zijn. Iets wat je beschouwt als een goede eigenschap. In de basis is dit waar, maar er is ook een keerzijde. Een schaduwkant aan aardig zijn. Ben je oprecht aardig voor een ander, of heb je hier een verborgen bedoeling mee? Ben je aardig, omdat je de ander wilt helpen, of ben je bang om anders niet geliefd te zijn of buiten de groep te vallen?

Er zijn twee verschillende manieren om iets aardigs voor een ander te doen of aan iemand iets te geven. Je kunt geven wat jij moet geven, vanuit een leegte vanuit jezelf met addertjes onder het gras. Dit is het geven waarbij er een verborgen agenda achter het geven zit.

De andere manier is om te geven wat de ander nodig heeft, vanuit overvloed uit jezelf en zonder addertjes onder het gras. Met andere woorden: onvoorwaardelijk.

Wanneer je aardig bent, iets doet of geeft aan een ander met allerlei  verborgen bedoelingen, dan is dat een vorm van pleasen. Aardig doen zonder aardig te zijn. Dit is zowel voor degene die aardig doet als voor degene die het ontvangt, een onaangenaam gevoel. Er schuilt een onoprechtheid in, die voelbaar is als je hier bewust van bent.

Ga voor jezelf eens na wanneer je iets doet voor een ander. Welke bedoeling heb je hierbij? Wat is jouw intentie? Doe je het omdat je het moet doen, om welke reden dan ook? Of doe je dat omdat je voelt dat dit het beste is wat je kunt doen voor een ander die dat nodig heeft? Vanuit een oprecht gevoel van willen geven aan die ander? Ben je aardig of ben je aan het pleasen?

Een andere manier om te ontdekken of je aan het pleasen bent, is jezelf afvragen of je nog steeds iets zou doen of geven wanneer je zeker weet dat de ander je nooit aardig zal gaan vinden. Wanneer niemand kijkt en dus niemand weet hoe aardig jij was om iets voor een ander te doen, doe je het dan nog?

Wanneer je aardig bent voor een ander, omdat je alles uit een overvloedige bron te geven hebt waar de ander blij van wordt, dan is dat voor jezelf van grote waarde. De beloning schuilt erin dat je zelf blij en gelukkig wordt van het geven. Daar hoef je niet aardig voor te doen, je hoeft alleen maar aardig te zijn. Volgens mij leidt dat tot meer vrede en geluk.

Plaats een reactie