Blog 35. Geluk nummer 16

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Als je denkt dat er in je leven iets ontbreekt, is dat vast en zeker je leven zelf”

Deze uitspraak doet me denken aan jaloezie. In een eerder blog heb ik jaloezie al eens ter sprake gebracht. Wanneer je jaloezie voelt, dan zou het kunnen dat een ander iets heeft dat jij niet hebt. Het kan natuurlijk ook te maken hebben met angst voor verlies, bijvoorbeeld van een relatie. Voor nu wil ik dieper ingaan op dat eerste deel van jaloezie.

Jaloezie wordt gezien als een negatieve emotie. Het is niet fijn om jaloers te zijn, maar je kunt het wel als een belangrijk signaal gebruiken. Wanneer je het op voelt komen, ga dan eens na wat het precies is dat jou jaloers maakt. Heeft de ander een leukere baan? Mooiere kleren? Een liefdevollere partner? Wanneer je je bewust wordt van waar je jaloers over bent, dan weet je ook gelijk wat er in je eigen leven ontbreekt.

Dat is mooi! Je hebt nu inzicht gekregen in wat er “mis” is in je leven. Dat is heel mooi, want zonder bewustzijn, zal het ook niet veranderen. Wanneer het gaat over een leukere baan, dan kun je op zoek gaan naar manieren om meer plezier te ervaren in de baan die je hebt. Of van baan veranderen, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Je kunt op vele manieren meer lol creëren in de baan die je hebt. Hoe dan? Dat is een zoektocht die heel waardevol kan zijn. Zo neem je de regie over je eigen leven en ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor de mate van plezier die je ervaart in je baan.

Wat geldt voor je baan, zo kun je ook met aandacht naar je klerenkast kijken. Waarom ben je jaloers op de kleren van een ander? Wat ontbreekt er in je eigen klerenkast?

Tenslotte het derde voorbeeld, die over je partner. Is de partner van je vriendin veel liefdevoller en voel je je hierdoor groen van jaloezie? Vraag jezelf dan eens af wat liefdevol voor jou betekent. Welke liefdestaal spreekt jouw partner en welke taal spreek jij? De één vindt cadeaus en het uitspreken van de 4 woordjes het belangrijkste, de ander voelt de liefde stromen door onverdeelde aandacht of iets voor een ander doen. Door hier bewust naar te kijken, kun je stap voor stap een relatie meer liefde inblazen. Of constateren dat je toch op zoek moet gaan naar een andere partner.

Hoe dan ook, door je bewust te zijn waar je jaloezie mee te maken heeft, zie je wat mist in je leven. Je kunt vervolgens je leven zo invullen dat jij blij en gelukkig wordt. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en dan leid jij jouw ultieme leven!

Plaats een reactie