Blog 38. The Work

In eerdere blogs heb ik gesproken over het belang van meditatie en het onderzoeken van je gevoelens en gedachten.

Gevoelens kun je gebruiken als een signaal dat er een stressvolle gedachte is. Wanneer je onrust voelt, je je boos of verdrietig voelt, vraag jezelf dan eens af welke gedachten door je heen gaan.

Wanneer je gelooft dat je partner iets zou moeten doen, bijvoorbeeld meer meehelpen in het huishouden, en hij doet dat niet, dan is jouw gedachte niet in overeenstemming met de realiteit. “Mijn partner helpt niet genoeg mee in het huishouden”, maar jij vindt dat hij dat wel zou moeten doen en dus ben je boos, geïrriteerd of wat voor emotie of gevoel dan ook.

Merk deze emoties of gevoelens op en onderzoek de gedachte die hieraan ten grondslag ligt. De vier vragen van Byron Katie, die zij The Work noemt, kunnen hier enorm bij helpen.

Mijn partner moet meer doen in het huishouden. Is dat waar? Ja of nee. Ja, ik vind van wel. Kun je absoluut zeker weten dat dit waar is? Nou ja, ik vind het wel heel fijn, maar of hij het echt móet doen, nee, dat is niet waar. Hoe voel je je als je die gedachte gelooft, hoe gedraag je je ten opzichte van de ander? Ik voel me geïrriteerd, boos en reageer kortaf. Wie zou je zijn als je deze gedachte niet kon denken? Dan zou het hele huishouden er niet toe doen, dan zou ik opmerken dat ik juist heel blij ben met mijn partner en alles wat hij doet en kan ik genieten van het samenzijn.

Het belangrijkste van deze vragen is dat het je inzicht geeft in de processen van binnen. Deze helderheid zorgt ervoor dat verstrengeling van gedachten uit elkaar gehaald wordt en je ego aan de kant gezet wordt.

De vervolg stap is om de gedachte om te keren en te kijken waar deze even waar of misschien zelfs meer waar is. Bijvoorbeeld: Mijn partner moet niet meer doen in het huishouden. Hoe kan dit waar zijn? Nou, hij doet het niet, dus het is de realiteit zoals het is. Bovendien draagt hij financieel heel veel bij aan het huishouden of is zijn bijdrage er één van liefdevolle aanwezigheid en is dat al meer dan genoeg.

Je kunt het ook omdraaien naar jezelf, bijvoorbeeld: Ík moet meer doen in het huishouden. Misschien baal je van jezelf dat je een aantal klussen steeds laat liggen. Zo zijn er nog andere omkeringen die kunnen helpen om de gedachte die jou zoveel stress geeft, op een andere manier te bekijken.

Doorzie je dit proces, dan kun je in de gaten krijgen dat je ervoor kan kiezen om oorlog te hebben in je hoofd middels stressvolle gedachten, of niet. Welke keuze maak jij? Doe “het werk” en de oorlog in jezelf stopt. Hiermee zorg je er ook voor dat de oorlog in de buitenwereld stopt. Elke vorm van vrede is meer dan welkom, zeker in deze roerige tijden!

Plaats een reactie