Blog 41. Geluk nummer 19

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop geschreven staat:

“Momenten van genegenheid benut je door ze zelf te scheppen”

Wat een mooie uitspraak en wat een goed advies! In deze tijd waarin weer van ons allemaal gevraagd wordt afstand van elkaar te houden, waarin er weer verwijdering gecreëerd wordt door mondkapjes en andere maatregelen waardoor mensen buitengesloten worden, is het extra belangrijk die momenten van genegenheid bewust te ervaren.

Dat is waar deze uitspraak wat mij betreft over gaat. Dat je je bewust bent van de situatie die er is. Dat je die momenten van genegenheid die er zijn, ook werkelijk waarneemt en bewust ervaart. Dat kan een vriendelijke blik van een caissière zijn, of van een wandelaar die je onderweg tegen komt. Of een lief appje van een vriendin die begrijpt in wat voor situatie je zit en je daarin steunt. Dat is onbetaalbare genegenheid.

Het tweede wat naar voren komt bij deze uitspraak is het zelf scheppen van je ervaringen. Het doet een appèl op je eigen verantwoordelijkheid. Je creëert zelf het leven dat je hebt. Dat kan nogal hard overkomen als je op dit moment in een onprettige situatie zit.

Toch geloof ik wel dat je zelf je leven kunt creëren. Hoe? Door te beseffen dat wanneer je vandaag een keuze maakt, bijvoorbeeld door een appel te eten in plaats van een koekje, je kiest voor gezondheid. Wanneer je dit vandaag kiest, morgen en alle dagen die volgen, dan creëer je gezondheid, een slank en fit lijf. Om daar te komen, maak je vandaag een keuze. En dat is jouw eigen verantwoordelijkheid. Dat is niet altijd fijn om te horen en tegelijkertijd ook wel, zodat je regie hebt over je leven.

Regie hebben over je eigen leven en hierin verantwoordelijkheid nemen, zorgt voor meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en gevoelens van positiviteit. Deze gevolgen leiden allemaal naar meer geluk. Wanneer je dit geluk deelt met anderen, schep je als vanzelf momenten van genegenheid.

Welke keuzes maak jij? Waar schep jij momenten van genegenheid? Ik wens je toe dat je je niet laat afschrikken door deze tijd met de beperkende maatregelen. Besef dat elke vorm van genegenheid die jij schept, de wereld iets lichter en liefdevoller maakt. En dus meer geluk voor iedereen.

Plaats een reactie