Blog 45. Geluk nummer 22

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Als je even geen moeite wilt doen, geniet dan van wat het leven je gratis biedt”

Wat mij het meest aanspreekt in deze quote is “geniet”. Mijn inziens is dat altijd een goed idee en genieten hoeft inderdaad geen geld te kosten. Na een maand waarin er volop met geld en cadeaus is gestrooid, waarin er overvloed was aan eten en spullen, is het ook wel fijn om nu een periode in te lassen waarin er meer gematigdheid is.

Het opruimen van de kerstboom en alle spulletjes die er bij horen, wakkert bij mij minimalistische gevoelens aan. Een vorm van gematigdheid. Heerlijk opruimen, leegte in huis ervaren en genieten van wat er allemaal is in plaats van nog meer verzamelen.

Hoe gezellig het ook is met de kerstboom, de lichtjes, de versiersels en mooie knutselwerkjes van de kinderen, ik ervaar toch ook een gevoel van opluchting als ik de muur kan zien, de ramen leeg zijn en de grote lampen weer aan kunnen. Het gevoel van ruimte en opluchting zorgt voor een ander soort verlichting!

Deze verlichting kunnen we gelijk inzetten om onze doelen voor het nieuwe jaar helder te krijgen. Wat wil je graag bereiken in het nieuwe jaar? Waar leg je dit jaar je focus op? Het zijn goede manieren om hier meer inzicht in te krijgen, zodat je goede voornemens niet na de eerste maand, of nog erger, na de eerste week weer verdwenen zijn.

Één van de goede voornemens kan zijn om meer te genieten. Velen streven succes na en willen almaar meer en meer bezit vergaren. Waar blijf dan echter het genieten? Vaak wordt dit over het hoofd gezien, of is er letterlijk geen tijd meer voor, doordat hard gewerkt moet worden voor al dat bezit. Is dat echt wat je wil?

Genieten van wat er is, kan heel eenvoudig zijn. Zolang je je er maar bewust van bent en je er oog voor hebt. De zonsopgang met een hele mooie rode horizon, een zachte wind in je gezicht, een spelletje met je kinderen spelen of met een boek op de bank. Allemaal dingen waarbij je heerlijk kan genieten en waar je ook niet echt heel veel moeite hoeft te doen!

Plaats een reactie