Blog 48. Wijsheid

Wijsheid komt met de jaren zeggen ze. Dat is vaak wel het geval, maar geldt toch niet altijd. Er zijn hele jonge mensen die ontzettend vroeg wijs zijn. Het lijken oude zielen te zijn. Een oude ziel beschikt over levenservaring van meerdere levens en weet dit ook toe te passen in het huidige leven. Dan is er sprake van grote wijsheid.

Je kunt uiteraard ook wijs worden door de levenservaring van dit leven. Het is dan wel van belang dat het leven bewust geleefd wordt. Dat je in staat bent om op te merken wat er gebeurt, wat dat met jou doet en wat je ervan kan leren. Nieuwsgierigheid is hierin een helpende factor.

Naast nieuwsgierigheid, die je zal helpen om nieuwe dingen te ontdekken en ook je creativiteit te ontplooien, helpt het om fouten te maken. Van fouten kun je namelijk ontzettend veel leren. Net als van ruzie tussen twee echtelieden. Door ruzie kun je de relatie transformeren naar een hoger plan. Je kunt de relatie verdiepen doordat je met elkaar dingen uitzoekt en uitvecht. Het is dan natuurlijk wel een voorwaarde dat je zelf integer en correct blijft handelen tijdens een ruzie. Een ruzie en het maken van fouten kan voor veel wijsheid zorgen.

Hoe kun je het beste leren van je fouten?

Door in beginsel jezelf toestemming te geven voor het maken van fouten. Je bent een mens, je mag dingen niet goed doen en zelfs vaker dan één keer. Heb compassie voor jezelf en wees lief voor jezelf. Wanneer je jezelf steeds op je kop geeft wanneer je iets onhandigs doet of ronduit het verkeerde, sta je niet open om te kijken waar het fout gegaan is. Als je niet open staat om eerlijk naar jezelf te kijken, kun je er ook niet van leren. Als je wel eerlijk kijkt, je ziet waar het fout gegaan is en je zorgt ervoor dat je dit een volgende keer anders doet, dan ben je een stuk wijzer geworden. Zo bouw je wijsheid op.

Het tweede waardoor je wijsheid kunt opbouwen is door heel goed te luisteren. Het spreekwoord spreken is zilver, zwijgen is goud is er niet voor niets. Als het je lukt om stil te blijven, heel goed en met aandacht te luisteren, dan valt er zoveel te leren, te ontdekken en te ontwikkelen. Ook daar word je heel wijs van. Leren van jezelf én van anderen.

Tenslotte zorgt een combinatie van het volgen van je intuïtie, inzicht in je energiesysteem, mediteren, visualiseren, open staan voor de niet zichtbare wereld en je creativiteit inzetten, gezamenlijk voor wijsheid. Een innerlijke wijsheid die je kan helpen het goede te doen voor jezelf en anderen.

Plaats een reactie