Blog 49. Geluk nummer 24

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“De slimme houders van goed verstand gebruiken het ook goed”

Het is heel waardevol als je gezegend bent met een goed verstand. Hier kun je vele voordelen mee behalen, zoals opleidingen volgen, mooie projecten opstarten en afronden, fijn werk doen of onderzoek plegen op allerlei vlakken.

Wat nu als je ervoor kiest om met dat goede verstand deze helemaal niet te gebruiken? Dus als je als hoog opgeleide professor ervoor kiest om paprikateler te worden. Of als gespecialiseerde arts kiezen om huisvrouw te worden en er volledig voor je kinderen te zijn. Wat dan? Ben je dan je goede verstand aan het verspillen? Of volg je dan je hart en je gevoel waar je jezelf gelukkig mee maakt?

Ik ben het deels eens met de bovenstaande uitspraak. Het is heel fijn om een goed verstand te hebben en deze optimaal in zetten. De doelen die je hiermee kunt behalen, zijn enorm. Dit is iets om heel dankbaar voor te zijn. Als dat iets is wat je wil.

Als je echter geen behoefte hebt om je op intellectueel vlak, je verstand, verder te ontwikkelen of hiermee je leven invulling te geven, dan is dat ook prima om dat niet te doen. Ga lekker paprika’s telen of voor je kinderen zorgen en het huishouden runnen, als je daar gelukkig van wordt!

Het lijkt erop, als je deze uitspraak leest, dat een goed verstand met een verantwoordelijkheid komt om hem ook goed te gebruiken. Mijn inziens is dit een misvatting. Volgens mij is het belangrijkste in je leven dat je die dingen doet waar je blij van wordt, waardoor je je vervuld door voelt, waar je zingeving door ervaart en je liefde in je leven hebt waardoor er verbondenheid is. Als je dit bereikt door arts te zijn, wees dan arts! Als je als professor je levensmissie leeft, wees dan professor! En als je paprikateler of huisvrouw wilt zijn, omdat rust of liefde voor je kinderen jouw leven zin geven, doe dat dan. Laat je dan niet tegenhouden door allerlei verwachtingen van de maatschappij. Volg jouw hart, jouw missie en vindt daarmee jouw geluk.

Plaats een reactie