Blog 5. Doosje vol geluk

Al komt het lichaam in de smerigste oorden, de ziel blijft rein en puur.

Op gevoel heb ik een briefje gepakt uit een doosje vol geluk. Bovenstaand citaat stond erop. Leidt dit tot geluk? Helpt het je te herinneren wat er echt toe doet?

Ik vind het vandaag wel toepasselijk met de blubber van de gesmolten sneeuw. We zitten precies tussen het mooie winterweer van afgelopen week en de stralende lente van aankomende week in. Dit citaat doet me denken aan dat wij als mens in staat zijn om te genieten van de herinneringen aan al het sneeuwpret en ook met plezier vooruit kunnen kijken naar de lente die voorspeld wordt. We kunnen ons verheugen op het warme weer. Welk deel van ons verheugt zich? Zijn het je gedachten die je naar plekken brengt waar je nu, met je lijf, niet bij kan? Of is het iets anders, bijvoorbeeld je ziel zoals in het citaat wordt beschreven? Wat blijft er over als je lichaam er niet meer is? Is er zoiets als een ziel dat doorleeft als jij er allang niet meer bent?

Het andere waar dit citaat me aan doet denken, is dat er vele mensen in de meest erbarmelijke omstandigheden leven en toch in staat zijn om hun ziel rein en puur te houden. Wanneer je omringt bent door armoede en viezigheid zijn mensen toch in staat om te kiezen voor wat goed en puur is. Niet meegaan in bijvoorbeeld criminaliteit, maar kiezen voor het behouden van de zuiverheid van de ziel. Kiezen voor “eerlijkheid duurt het langst” en voor het zien van kansen en mogelijkheden waar anderen alleen maar problemen en obstakels zien. Hoe krijg je dat voor elkaar? Heeft dit te maken met het feit dat die mensen hun leven leiden volgens hun waarden? Dat ze weten waar ze voor staan en dat niets hen daarvan afbrengt? Of zijn dit mensen die in staat zijn op hun gevoel te leven? Zijn dit mensen die een rotsvast vertrouwen hebben in hun vaardigheden en mogelijkheden waardoor zij weten dat zij hoe dan ook op hun pootjes terecht zullen komen? Of hebben zij geloof? Geloof in een hogere macht, God, het universum, het energetisch veld of welke naam je er ook aan geeft? Geloven zij in de onsterfelijkheid van hun ziel? Misschien spelen er nog wel hele andere dingen. Hoe zit dit bij jou? Waar geloof jij in? Waar haal jij de kracht vandaan om je ziel rein en puur te houden? Wellicht dat deze overdenkingen leiden tot geluk en heeft het doosje vol geluk zijn doel bereikt.

Plaats een reactie