Blog 50. Ademhaling

We ademen allemaal. Geheel automatisch. Toch zijn er vele boeken geschreven over op de juiste manier van ademhalen en zijn er workshops en ademtherapeuten die je kunnen leren ademhalen. Je zou denken dat iets dat een natuurlijk proces is, niet door anderen geleerd hoeft te worden. Het tegendeel is echter waar. Veel mensen ademen niet op de goede wijze, waardoor allerlei gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Een gezond adempatroon is een rustige inademing en een diepe uitademing. Als je ze zou tellen, dan kun je 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Vergeet ook de adempauze niet, waarna je de adem geheel vanzelf weer kunt laten opkomen. Probeer dit proces niet te forceren. Wanneer je te snel de ademtijd wilt verlengen, kan dat ook een gevoel van benauwdheid of duizeligheid geven.

Een goed begin met veranderen van je ademhaling is je bewust worden waar je ademhaling plaatsvindt. Ga hiervoor liggen op je rug op een prettige ondergrond. Leg je handen naast je neer en sluit je ogen. Voel je lichaam rusten op de ondergrond. Word je bewust van alle plekken waar je de ondergrond voelt. Weet dat je gedragen wordt en voel de steun die daarvan uit gaat. Word je vervolgens bewust van de gedachten die aanwezig zijn en laat ze voor wat ze zijn. Ze hoeven niet weg, maar ga er ook niet actief op in.

Ga daarna met je aandacht naar je ademhaling. Word je bewust waar je adem naar binnen stroomt. Via je neus of via je mond? Waar voel je de lucht weer naar buiten gaan? Leg 1 hand op je borst en 1 hand op je onderbuik. Voel hoe je borst en/of je buik omhoog gaat wanneer je inademt en hoe ze weer naar beneden gaan met de uitademing. Kijk of je langzaam de inademing kan verlagen naar je onderbuik. Alleen al door de intentie te hebben, zal je ademhaling zich verdiepen en verlagen. Forceer niets en voel hoe je lijf zich ontspant en alle spanning loslaat. Geniet van de weldaad van verse zuurstof tot in elke vezel van je lijf. Wanneer je dit een aantal minuten of net zolang als prettig voelt, doet, zal je de positieve effecten steeds sterker voelen. Herhaal dit 3x per dag of zo vaak als je eraan denkt. Regelmatig oefenen zal ervoor zorgen dat het een gewoonte wordt, waardoor je er op een gegeven moment geen moeite meer voor hoeft te doen.

Wanneer je er met zelf thuis oefenen niet uit komt, zoek dan hulp bij een ademtherapeut of via je huisarts. Onder begeleiding kun je precies die tips en tools krijgen die jou helpen om meer rust te krijgen in je ademhaling, wat je hele systeem ten goede komt.

Plaats een reactie