Blog 52. Doelen stellen deel 2

In de eerste week van januari heb ik een blog gedeeld waarin ik een deel van mijn boek toonde wat gaat over het stellen van doelen. Veel mensen hebben goede voornemens en beginnen hier vol enthousiasme en goede moed mee, maar na een aantal weken zakt het weg en is er niets wezenlijk veranderd.

Hoe staat het nu met jouw goede voornemens? Weet je ze nog? Ben je er nog steeds mee bezig? Of is het alweer weggezakt en wil je er eigenlijk liever niet aan herinnerd worden?

Besef dat het nooit te laat is om een goed voornemen te hebben of een mooi doel te stellen. Goede voornemens of doelen zijn niet gebonden aan 1 januari, je kan elk moment opnieuw beslissen om veranderingen te creëren.

Hoe doe je dat? Nog even een kleine reminder over het stellen van een doel. Maak hem SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Jij bepaalt helemaal zelf wanneer een doel acceptabel en realistisch is, wees daarbij alert op hoe specifiek het is, daar kan namelijk je grootste winst zitten. Tenslotte is het belangrijk dat je kunt constateren wanneer en of je doel gehaald is. Waar meet je dat aan af en wanneer wil je dat kunnen afmeten?

Om doelen echt te bereiken, is ook een portie doorzettingsvermogen nodig en het besef dat elke verandering begint met de eerste stap. Om te voorkomen dat je ontmoedigd raakt doordat de drempel om te beginnen zo hoog is, is het belangrijk om die eerste stap zo klein mogelijk te maken. Wat zou je nu direct kunnen doen om ietsiepietsie dichter bij je doel te komen? Wat is de allerkleinste stap die je zou kunnen zetten? Bedenk hem en voer hem uit, direct na het lezen van dit blog. Als je denkt, dat doe ik later wel, maak die stap dan nóg kleiner. Zodat je het bijna niet langer kunt uitstellen, maar het echt een fluitje van een cent is om het te doen.

Tenslotte helpt het om een stappenplan te maken. Ik merk bij het opstellen van mijn doelen, dat ik telkens heel gemotiveerd was om ermee aan de slag te gaan, maar toch het leven er als het ware tussen kwam. In de praktijk van alledag dacht ik niet meer aan welke doelen ik ook alweer had staan. Nu doe ik het anders. Ik heb mijn doelen in hele kleine stukjes gehakt en heb een lijst gemaakt wat ik wekelijks en dagelijks kan doen om een klein beetje dichter bij het behalen van mijn doel kan komen. Zo blijft het elke dag in mijn gedachten en ben ik elke dag bewust bezig om het leven te leiden, in plaats van te lijden onder het leven en alles wat daarbij komt kijken. Deze regie terugnemen voelt heel krachtig, wie weet werkt het voor jou ook! Probeer het eens uit en ervaar het verschil. Wie weet hoe snel jij je doel ineens kan halen!

Plaats een reactie