Blog 54. Strijd

Het kan niemand ontgaan zijn. We hebben oorlog heel dichtbij. En behalve de oorlog tussen de 2 landen, waar inmiddels veel meer landen betrokken bij zijn, is er ook oorlog nog dichterbij. Strijd binnen gezinnen en zelfs strijd in jezelf.

Hoe kun je vrede op aarde creëren zonder dat er vrede in jezelf is? Dat is onmogelijk. Bovendien kun je geen vrede stichten door anderen (of jezelf) te haten en allerlei lelijks toe te wensen. Dus wat is dan hetgeen wel gaat helpen? Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Om meer vrede in jezelf te krijgen, is het belangrijk dat je je bewust wordt van alle conflicten die je in jezelf hebt. Aan de ene kant wil je fitter worden, aan de andere kant is op de bank hangen aanlokkelijker. Waar kies je dan voor? Een ander voorbeeld is dat je wil afvallen, maar je bezwijkt voor die zak chips. Hoe kun je daar op zo’n manier mee omgaan, dat er geen vervelende strijd binnen in jezelf ontstaat, waardoor je je alleen maar slechter gaat voelen, wat uiteraard zichtbaar wordt voor de mensen om je heen. Als jij niet lekker in je vel zit, vanwege strijd van binnen, is er een grote kans dat de mensen die het dichtst bij je staan hier op de een of andere manier last van krijgen.

Dus weet dat je én fitter wilt worden én wil relaxen op de bank. Voel het, wees je ervan bewust en kies daarna vanuit je hart. Als je besluit op de bank te blijven, gun jezelf dan die ontspanning. Kies je ervoor een flinke wandeling te maken of naar de sportschool te gaan, ga er dan ook echt voor. Pep jezelf op en doe het met een glimlach. Het is jouw keuze.

Wanneer je voelt dat het je eigen keuze is, je neemt hier verantwoordelijkheid voor, dan is er geen reden om jezelf iets te verwijten. Natuurlijk kun je er van alles van vinden als je toch voor die zak chips bent gegaan, maar om jezelf op je kop te geven, helpt niemand. Kijk of je compassie kunt voelen voor jezelf en vraag jezelf af of je je beter voelt na die zak chips en of dit is hoe je je leven wilt leiden. Mocht het antwoord nee zijn, denk hier dan aan de volgende keer dat je je hand uitsteekt om die zak chips te pakken. Kies dan opnieuw bewust om het wel of niet te eten.

Telkens wanneer je op deze manier zorgvuldig met jezelf omgaat, voorkom je verwijten en oordelen naar jezelf, voorkom je strijd in jezelf en daarmee maak je de wereld een klein beetje vrediger.

Vrede is wat de wereld nu zo hard nodig heeft. Begin met vrede in je eigen hart, vrede in je eigen huis, stuur in gedachten vrede naar alle mensen die het nu extra goed kunnen gebruiken. Sterkte aan alle mensen die getroffen worden door strijd in welke vorm dan ook!

Plaats een reactie