Blog 55. Geluk nummer 27

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“Overwin het water en de vissen zullen je deel zijn”

Het is elke keer voor mij een verrassing wat op het kaartje geschreven staat en deze keer vroeg ik me af of dit een bestaand spreekwoord is. Ik kon het niet vinden tussen alle spreekwoorden over vissen, maar toch komt dit op mij over als een wijsheid die zijn sporen verdiend heeft.

Het gaat hier mijn inziens over het aangaan van uitdagingen om vervolgens beloond te worden met mooie resultaten. En waar je uitdagingen leest, kun je ook angsten zetten. Want wanneer je je angsten overwint, komt er veel energie of vrijheid voor terug. Of op een andere manier positiviteit.

Maar hoe doe je dat? Hoe overwin je het water/je angsten/je uitdagingen? Een bewezen methodiek die door psychologen toegepast worden is de graded exposure techniek, waarin je jezelf telkens iets meer blootstelt aan hetgeen je bang maakt. Bijvoorbeeld bij een angst voor spinnen. Het idee is dan om eerst naar een plaatje van een spin in een boek te kijken, vervolgens dit plaatje aan te raken. Daarna dit uitbreiden naar een spin die zo klein is dat je niet eens in de gaten had dat het een spin is en deze aanraken. Stap voor stap dit opbouwen en uitbreiden tot je een tarantula over je hand laat lopen. De vraag is of je daar echt op zit te wachten, maar toch kan zo’n overwinning van een angst veel energie genereren!

Een andere manier om met angsten om te gaan, is om je onbewuste hierin anders te programmeren. Door bepaalde visualisatie oefeningen waarin je een hele grote spin die je echt angstaanjagend vindt, op een andere manier te “framen” geeft diezelfde spin ineens een heel ander gevoel in je onbewuste. Het zijn interessante technieken waar volgens mij nog veel te weinig gebruik van wordt gemaakt.

Welke angsten of uitdagingen zijn er in jouw leven? Wat je ermee doet en hoe je daarmee aan de gang gaat, maakt niet zoveel uit. Zolang je het niet uit de weg gaat. Ik denk dat het belangrijk is om je koudwatervrees te overwinnen om zodoende meer geluk, succes, innerlijke rust en vrede te vinden. Wanneer jij vrede in jezelf ervaart, zal er meer vrede om je heen zijn. Dit komt ten goede aan jezelf en aan de mensen om je heen. De vissen zullen je deel zijn!

Plaats een reactie