Blog 57. Emoties

Iedereen heeft emoties. De één laat ze meer zien dan de ander, sommigen zijn zich niet bewust van hun emoties en weer anderen onderdrukken ze alsof ze er niet zijn.

Emoties onderdrukken geeft hetzelfde effect als het onder water duwen van een strandbal. Hoe harder je de bal onder water duwt, hoe harder deze omhoog schiet als deze ontsnapt aan jouw onderdrukking. Zo werkt het ook met emoties. Het is extra vervelend als dat eruit schieten van emoties op de verkeerde plek, tegen de verkeerde persoon en op de verkeerde manier geuit wordt.

Bijvoorbeeld wanneer je klanten op het werk hebt, die veel van je geduld vergen. Je hebt het uiterste van jezelf gevraagd om dit geduld te kunnen bewaren en het is gelukt! Vervolgens kom je thuis en vraagt je partner wanneer je van plan was om die boodschap te gaan doen. Je ontploft en alle opgekropte emoties vliegen eruit, je snauwt naar je partner en je voelt je helemaal uit balans.

Nu is deze situatie makkelijker aan elkaar te relateren. Maar hoe zit het als je je als kind niet gezien voelde door je ouders? Dat je daar een gevoel van eenzaamheid ervaren hebt, waardoor je nu, terwijl je allang volwassen bent, bang bent om alleen te  zijn? Dat is veel moeilijker te achterhalen. De emoties die je als klein kind ervaren hebt, zitten heel diep verstopt, maar belemmeren wel een gevoel van vrijheid of bevestiging in je huidige leven.

Hoe kun je dit aanpakken? Een methode die hier uitermate geschikt voor is, is het doen van een helende reis, bedacht door Brandon Bays. Je gaat bij deze methode met je aandacht naar een huidig gevoel en je vraagt je af wat daaronder zit. Je kan in gedachten terug naar een moment waarbij je dat gevoel eerder of voor het eerst ervaren hebt. Je word je bewust van het gevoel en gaat steeds dieper en dieper naar de lagen die daaronder zitten. Door dit te doen onder begeleiding, hoef je er niet meer zelf bij na te denken, maar kun je je geheel richten op het gevoel. Deze steun is zeer waardevol.

Door helemaal door al die lagen van gevoelens en emoties heen te gaan, kom je bij een bron die alleen maar voor jouzelf op een bepaalde manier te omschrijven is. De één ervaart complete licht en liefde, de ander voelt dat er een warme stroom uit het hart komt waar je iedereen mee kunt verwarmen. Iedereen ervaart het op een andere manier.

Het is een heel bijzonder gevoel om mensen om je heen te kunnen verwarmen vanuit je hart, licht en liefde en jezelf en anderen te vergeven voor situaties die pijnlijk geweest zijn. Deze heling is van onschatbare waarde en voor iedereen aan te bevelen. Emoties die compleet doorvoelt zijn, hoeven er niet op allerlei (ongunstige) momenten uit te schieten. Het geeft een innerlijke vrede waar jijzelf en de hele wereld baat bij heeft.

Plaats een reactie