Blog 58. Geluk nummer 28

Opnieuw heb ik een kaartje getrokken uit een doosje vol geluk. Dit is wat erop staat:

“We hebben allemaal evenveel kansen, gebruik ze behoedzaam”

Deze kaartjes zijn elke keer weer een verrassing voor mij en wat er ook op staat, ze zetten me aan het denken. Mijn overwegingen zet ik op papier, om het te kunnen delen. Alle kaartjes zijn gerelateerd aan geluk. Of het nu gaat om je bewust te worden van geluk, gelukkig worden of geluk delen, dat maakt niet uit.

Ik begrijp de bedoeling van bovenstaande uitspraak. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor de kansen die je krijgt en dat je er bewust mee omgaat. Dat je de kansen weloverwogen gebruikt en benut. Ook begrijp ik dat hiermee gesuggereerd wordt dat er geen reden is om je als slachtoffer op te stellen. Je hebt namelijk evenveel kansen als je buurvrouw, het gaat er maar om of je ze grijpt. Wanneer je de kansen grijpt, leidt dat tot geluk. Tot zover kan ik meegaan in deze uitspraak.

Toch denk ik niet dat er evenveel kansen zijn voor iedereen. Wanneer je geboren wordt in het rijke westen, zijn er meer kansen dan wanneer je geboren wordt in een derde wereld land. In Nederland is zoveel rijkdom, zijn er zoveel voorzieningen, is er gezondheidszorg voor iedereen en onderwijs voor elk kind. Niet alle landen kunnen hierover meepraten. Overigens bedoel ik hiermee niet te zeggen dat er geen mensen zijn die het ook in Nederland heel zwaar kunnen hebben door welke omstandigheid dan ook.

Zo bezien is het goed om stil te staan bij alle kansen die we in Nederland krijgen. We kunnen klagen over het weer, mopperen over het feit dat we na een heerlijke zonnige start van de lente ineens door sneeuw worden overvallen, maar we kunnen dit ook zien als een kans om flexibel om te gaan met de omstandigheden. Een uitdaging om te leren hoe we deze flexibiliteit kunnen inzetten en genieten van de pret die de sneeuw met zich meebrengt.

Het was voor mij een fantastische kans om te genieten van de schaterlach van mijn kind die me met een sneeuwbal met een voltreffer raakte. Ik zat onder de sneeuw en de pret die mijn jongens hiermee hadden was onbetaalbaar. Deze kans heb ik optimaal gebruikt! En het leidde me naar geluk! Welke kansen kun jij benutten?