Blog 59. Vochtbalans

Na zuurstof is vochtbalans de grootste prioriteit om in leven te blijven. Zonder zuurstof houdt het leven al na enkele minuten op. Zonder water, of vocht, houden we het niet veel langer uit dan 3-4 dagen, uitzonderingen daargelaten.

Vocht is van belang voor het lichaam om onder andere de temperatuur te reguleren, gifstoffen af te drijven en de spijsvertering in stand te houden. Daarnaast reguleert vocht de bloeddruk doordat vocht het bloedvolume regelt en voorkomt dat het bloed teveel verdikt. Wanneer door vochttekort het bloed teveel verdikt, kan het hart het bloed niet voldoende rondpompen met alle gevolgen van dien.

Je lichaam bestaat voor ruim 60 procent aan water. Het is dan ook belangrijk om voldoende water te drinken. Dit water kan ook in de vorm van kruidenthee of groene thee. Koffie, zwarte thee, alcohol en frisdrank zouden eigenlijk niet meegeteld moeten worden in de hoeveelheid vocht dat genuttigd moet worden.

Hoe weet je of je voldoende vocht in je lijf hebt?

Word je als eerste bewust van het feit of je dorst hebt. Je kunt deze dorstprikkel onderdrukken door iets te eten. Het is dus belangrijk om alert te blijven wat je voelt. Is het echt honger waardoor je iets te eten neemt, of is het een dorstprikkel? Je kunt deze dorstprikkel ook voelen door de voor de hand liggende signalen zoals droge lippen en een droge keel.

Ten tweede kan hoofdpijn een signaal zijn dat je vochtbalans niet in orde is. Opnieuw is het dus van belang om aandacht te hebben voor de signalen van je lijf. Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben, maar in combinatie met een droge mond of lippen, traagheid en een gebrek aan energie, is dit een signaal dat je te weinig vocht genomen hebt.

Kijk ook naar je urine. Is deze donker of licht, helder of troebel? Wanneer je minder drinkt of heel veel zweet, zal je minder vaak plassen en zal je urine geconcentreerder en dus donkerder worden.

Tenslotte kan je ontlasting ook een signaal afgeven. Harde ontlasting of obstipatie kan wijzen op te weinig vocht in je lichaam.

Als richtlijn wordt 2 liter vocht per dag aangehouden, maar dit kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben meer vocht nodig dan anderen. Het hangt er ook vanaf of je daarbij waterrijk voedsel eet. Daarnaast zweet de een meer dan de ander en zal ook het seizoen verschil uitmaken. In de zomer is het uiteraard belangrijk meer vocht te nemen, dan in de andere seizoenen.

Zorg er in ieder geval voor dat je de ochtend start met een flink glas water, zodat je alle vocht die je ’s nachts kwijt geraakt bent, weer aan vult. Je lichaam raakt gewend aan een juiste vochtbalans en zal er om vragen wanneer je te weinig drinkt.

Gun je lichaam de weldaad van voldoende vocht en een goede spoeling, waarbij alle gifstoffen afgevoerd worden, door genoeg te drinken. Je hele lichaam heeft hier baat bij!